Odstřel skály v Dolní Poustevně ohrožoval saské město Sebnitz

Sebnitz (Německo) - Odstřel skály v Dolní Poustevně ve Šluknovském výběžku údajně ohrožoval saské město Sebnitz. Pondělní exploze mezi tamními obyvateli vyvolala paniku a jen zázrakem nebyl nikdo zraněn. Létající kameny způsobily jen hmotné škody, informuje dnes o případu saský deník Sächsische Zeitung. Česká obec prý sousedy o odstřelu „zapomněla“ informovat. „Je to skandální případ,“ konstatoval starosta Sebnitze Mike Ruckh.

Podrobnosti o případu prosákly na povrch až nyní. Na české straně hraničního potoka dělníci pracují na nové čističce pro Dolní Poustevnu. Už od loňska se snaží odstranit žulovou skálu, která stavbě stojí v cestě, a v pondělí ji chtěli odstřelit, píše saský deník.

Mohutný výbuch údajně vyrušil obyvatele německého města z poledního klidu. Kameny na ulici Böhmische Strasse dopadaly na zdi domů, do oken a na střechy. Lidé prý křičeli v panice. „Nevěděli jsme, co se děje, byli jsme v šoku,“ říká Horst Klinger, jenž u hranic provozuje hostinec Deutsches Haus.

„Obrovské žulové úlomky letěly asi 100 metrů daleko,“ popisuje místní obyvatel René Bartz. Jeden z nich zasáhl automobil s lipskou poznávací značkou, kameny prý svištěly i kolem lidí s malými dětmi. Jeden údajně proletěl oknem pátého patra domu, další střešním oknem. Poškozena byla i fasáda podniku Horsta Klingera a střecha jeho garáže. „Všude za domy a na ulici ležely asi pět centimetrů velké úlomky,“ líčí Bartz.

Dodržení předpisů prošetří obě strany

Německá policie pořídila snímky a kamenné úlomky chce použít jako důkazní materiál pro případné vyšetřování poškození majetku. „Obsáhlý“ materiál už prý němečtí policisté předali českým kolegům, kteří případ také vyšetřují. Především mají zjistit, zda byly při odstřelu dodrženy všechny předpisy.

Podle Sächsische Zeitung už se setkali i zástupci obou radnic a příslušných stavebních firem. Pokud budou v budoucnu nutné další odstřely, má být použita technologie, která nebude nikoho ohrožovat, a obě strany se mají předem poradit.