Na Třinecku dělá hluk potíže

Hrádek (Třinecko) – Na novém úseku hlavního tahu na Slovensko v Hrádku na Třinecku se rychlost snižovat nebude. Nedoporučil to odbor dopravy Moravskoslezského kraje. Odpověděl tak na žádost investora stavby, Správy železniční dopravní cesty. Ta chtěla snížením rychlosti vyřešit stížnosti tamních obyvatel na nadměrný hluk.

Zvuk jedoucích kamionů a vlaků trápí pana Janeczka už rok. Začalo to po rekonstrukci hlavního tahu na Slovensko a s ním souběžné železniční trati. Jeho domek stojí asi 170 metrů daleko. Říká, že dříve tu byl klid. „A teď, když v noci přejede vlak, je tady takový hluk, že se probudím a je dospáno,“ zlobí se Jan Janeczek z Hrádku. Na hluk si, podobně jako pan Janeczek, stěžují asi dvě stovky lidí. Mají domky v Hrádku a Návsí. „Požadujeme, aby se dodělala protihluková bariéra, neboť si myslíme, že nastala chyba v projektu,“ doplnil syn pana Janeczka.

Správa železniční dopravní cesty, jako investor stavby, ale chybějící část protihlukové bariéry postavit odmítá. Vysvětluje, že k tomu nemá oprávnění. Měření totiž zatím nadměrný hluk nepotvrdilo. Místo toho investor požádal krajský úřad, aby zjistil, zda by nešlo snížit rychlost na nové silnici. A to ze současných 90 na 70 nebo dokonce jen 50 km v hodině. „Kdybychom na to přistoupili, zpochybnili bychom smysl budování této nové komunikace,“ brání se vedoucí Odboru dopravy KÚ MSK Ivo Muras.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

S omezením rychlosti tedy Správa železniční dopravní cesty neuspěla. Lidem ale nabídla další možnost: pokud si nechají změřit hluk na vlastní náklady a doloží tak překročení jeho povolených limitů, proplatí jim účet za měření. Do toho se ale lidem nechce. „Jako organizace hospodařící s prostředky státu nemáme v současné době mandát, abychom nad rámec projektu prováděli další akustická měření a financovali je. Nemáme na to zdroje,“ prohlásil mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla a starosta Hrádku Robert Borski (STAN) vysvětlil: „Když si to má člověk zaplatit sám, tak potom velmi zvažuje, jestli ten hluk limity opravdu překračuje nebo ne. Je tam riziko, že když to nepřekročí, přijde potom o 15 tisíc!“

Lidé se s hlukem smířit nechtějí a říkají, že dokud se nedočkají nápravy, budou se bránit. Zvažují dokonce i blokádu silnice.