V Jenišovicích si připomněli válečnou legendu Josefa Koukala

Jenišovice (Chrudimsko) - Krátce po výročí legendy mezi českými válečnými letci Františka Fajtla dnes slaví rodinní příslušníci i historikové výročí dalšího z našich nejlepších stíhacích pilotů ve službách prestižní britské RAF. Josef Koukal se narodil přesně před 100 lety. Během bitvy o Británii ho dvakrát sestřelili, přesto patřil v britském letectvu ke špičce. Při společném setkání na něj zavzpomínali v jeho rodných Jenišovicích na Chrudimsku.

Josef Koukal opustil krátce po okupaci Československa svoji těhotnou ženu a šel bojovat, byl jedním z prvních letců 310. stíhací perutě RAF. „Byl to první československý stíhací útvar v rámci britského letectva,“ zmínil vojenský historik Emil Horáček. V září 1940 byl Koukal nad britskými ostrovy sestřelen, rozsáhlá zranění a popáleniny na 70 procentech těla ale přežil.

Josef Koukal mezi plejádou slavných válečných letců není často zmiňován, historicky ale patřil mezi 10 nejúspěšnějších stíhacích pilotů v bitvě o Británii. Na kontě měl celkem 5 sestřelů nepřátelských letadel.

V jeho rodných Jenišovicích na Chrudimsku si obyvatelé připomněli sté výročí narození Josefa Koukala. Stíhací pilot žil po válce dlouhá léta v ústraní. Pro tehdejší komunistický režim se stal nepohodlným. „Měl pocit zatrpklosti, že je státu na obtíž a zároveň rodině přítěží,“ zmínil historik Pavel Studnička. Josef Koukal dožil na Chrudimsku jen s malým důchodem a zemřel v roce 1980. Pro pamětníky a české piloty ale podle jejich slov zůstává stále legendou.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)