Zoo ve Staré Vsi má nový přírůstek

Stará Ves nad Ondřejnicí (Ostravsko) – Majiteli chovatelské stanice ve Staré Vsi nad Ondřejnicí na Ostravsku se podařil unikátní odchov. Páru zákonem chráněných výrů velkých se vylíhla mláďata. A hned čtyři, což je v případě naší největší sovy rarita.

Josef Judas chová výry velké už deset let. Samičku i samečka získal z odchovu ze zoologických zahrad a dočkal se už několika mláďat. Letos se ale jeho výři zapsali do pomyslné knihy rekordů. „Asi jsme našli pár, který si sedí. Máme mladé už počtvrté, raritní je to v tom, že letos jsou to čtyři kusy,“ uvedl pan Judas a ornitolog Otakar Závalský doplnil: „Nejčastěji to jsou dvě mláďata, tři jsou už vzácné a čtyři velmi vzácné. Pouze jen jednou v historii bylo pět mláďat.“ Každý z malých opeřenců dostal na nohu kroužek s identifikačním číslem, aby bylo zřejmé, že není kradený. „Kdybychom to odložili o několik dní, tak už jim ty kroužky nenasadíme, jelikož přibývají strašně rychle na váze a kroužky bychom nenastrčili přes drápek,“ dodal chovatel.

Reportáž Alexandry Přečkové a Sylvie Karolové (zdroj: ČT24)

V Beskydech se podle ornitologů výři téměř vůbec nevyskytují a ani tato mláďata se do volné přírody nepodívají. „Jsou zvyklí na lidský kontakt, na krmení. Je to běh na dlouhou trať, naučit ty ptáky, aby si odvykli, aby byli plaší, aby se naučili lovit,“ vysvětlil Josef Judas a Otakar Závalský podotkl: „Výři byli u nás na přelomu 19. a 20. století téměř vyhubeni. Pak ale byla zavedena přísná ochrana a výrů postupně přibývalo až na dnešních 600 až 700 párů na republiku.“ Pan Judas má ve Staré Vsi nad Ondřejnicí takovou menší zoologickou zahradu. Kromě výrů chová i mývaly nebo například osla.

Chovatelskou stanici navštěvují často školy i rodiny s dětmi. Mají tak jedinečnou příležitost vidět na vlastní oči zvířata, která znají jen z televize nebo z knih.