Teplá přenáší život čapí rodinky on-line

Teplá (Karlovarsko) - Život čapí rodinky na komíně v Teplé na Karlovarsku mají možnost sledovat v přímém přenosu návštěvníci městských webových stránek. Město díky sponzorům letos pořídilo kameru, která nepřetržitě hnízdo sleduje. Největší radost návštěvníkům internetových stránek udělalo vylíhnutí čtyř mláďat, která budou v příštím měsíci i pokřtěna.

„Když jsme viděli, že pražská zoo sleduje opice, tak jsme se rozhodli, že vyzkoušíme sledovat čápy. Na Velikonoce byla snesena během třech dnů čtyři vejce,“ řekla starostka města. Líhnutí mláďat přilákalo tisíce diváků. Podle starostky stoupla návštěvnost webových stránek města za poslední dva dny pětinásobně. Nejprve se narodila tři mláďata najednou a dnes dopoledne čtvrté.

Starostka chce dát mláďatům jména a nechat je symbolicky pokřtít. Zájemci se společně s ornitology sejdou v parku pod komínem 10. června při místní slavnosti. Lidé mohou jména pro čápata navrhovat. „Zároveň odměním i nejlepší výtvarná, řemeslná, fotografická, literární dílka, která se týkají námětu čápi,“ uvádí na městském webu starostka.

Čáp bílý se dožívá až 13 let. Ještě v první polovině 20. století byl v Česku téměř vyhuben a nadále zůstává ohroženým druhem. V roce 2001 u nás bylo zaznamenáno 1 282 hnízd, 901 z nich bylo obsazeno celým párem.

Do svého hnízda na komíně bývalého pivovaru se čapí rodinka vrací pravidelně každý rok. „Čápi jsou si navzájem většinou věrní, nejdřív přilétá na hnízdo samec a čeká tam trpělivě na svoji družku,“ uvedla ornitoložka Pavla Tájková, CHKO Slavkovský les, Mariánské Lázně. Ptáci hnízdo nejprve vyčistí a pak opraví. Majitel domu už komín nepoužívá a dokonce se o hnízdo, které může vážit až jednu tunu, stará.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)