Plzeňský kraj chce spolupracovat s Indií

Plzeň - Plzeňský kraj se chystá na spolupráci s Indií. Hejtmanství se na tom dnes dohodlo s velvyslancem Venkatesanem Ashokem. Pro lidi na Plzeňsku by tak mohla vzniknout nová pracovní místa a pro indické obchodníky možnost uplatnit své produkty.

Dostat se na indický trh může pro Plzeňský kraj znamenat, že se stane součástí největší investiční sítě světa, kterou v současnosti tvoří velmoce jako jsou Rusko, Čína, Brazílie a právě Indie. „Jestli se dá někde hledat export, jestli se dá někde hledat vůbec možnost obchodu, tak Indie určitě mezi tuhle oblast patří,“ uvedl Miloslav Zeman z Hospodářské komory Plzeňského kraje.

Indický velvyslanec projevil zájem hlavně o český strojní průmysl. Ten má v Indii už několik představitelů. „Máme u nás například Škodu Auto, která investovala do Indie, Tatru nebo společnosti jako Vítkovice a PILSEN STEEL,“ uvedl Venkatesan Ashok, indický velvyslanec. Další oblastí, ve které vidí indický velvyslanec potenciál je vysoké školství, právě v Plzni chce navázat spolupráci se Západočeskou univerzitou. „Chceme, aby indičtí studenti u vás studovali, také chceme, aby Češi získali zkušenost s Indií a studovali tam,“ dodal Ashok.

Třetí oblastí, kterou chce kraj s Indií propojit, je kultura. Konkrétní nabídky spolupráce chce vedení kraje předložit velvyslanectví do dvou týdnů. „Budeme se snažit, abychom do měsíce měli další schůzku a pokračovali v těch dnešních jednáních,“ řekl Milan Chovanec, hejtman Plzeňského kraje.

Obchodní výměna mezi Českou republikou a Indií je v současné době jeden a půl miliardy dolarů ročně. Podílí se na tom například Praha nebo Brno. Zájem také projevila Indie o české sklo z Jablonce nad Nisou.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)