Do Velichovek vyrazil stejný konvoj, jako na konci války

Hradec Králové – Do východních Čech dnes přijel stejný konvoj americké armády, jako v květnových dnech roku 1945. Příznivci vojenské historie tak zopakovali cestu americké jednotky, která jela 8. května 1945 z Plzně do Velichovek na Náchodsku, kde chtěla německému maršálovi Ferdinandu Schörnerovi doručit rozhodnutí o kapitulaci německých vojsk. „My si tu dobu chceme připomínat a chceme ji prezentovat před veřejností, protože si vážime toho, co ti vojáci dokázali,“ uvedl za organizátory Martin Dušek.

Kolona čítala devět historických vojenských vozidel. Pozornost budily hlavně dva obrněné automobily M8 Greyhound vybavené kanonem v otočné věži. K koloně dále jely sanitní a radiový vůz Dodge a několik ozbrojených džípů. „Jízda je pokusem o co nejvěrnější rekonstrukci tehdejších událostí, a to počtem techniky, trasou, dobou jízdy i počtem vojáků,“ řekl jeden z organizátorů jízdy Tomáš Hradec. V koloně jel například i německý parlamentář, který vezl depeši pro Schörnera.   

Zhruba 30 mužů v historických vojenských uniformách vyrazilo dnes kolem 06:30 z Plzně. Do Velichovek kolona pokračovala přes Beroun, Prahu, Poděbrady a Hradec Králové. „Auta v koloně mají barvy a označení podle tehdejších dochovaných fotografií a pramenů. Jedno vozidlo kvůli tomu muselo být i přestříkáno,“ řekl Hradec. V Chlumci nad Cidlinou dokonce konvoj potkal pamětníka: „Na vlastní oči jsem to viděl, bylo mi třináct roků (…) Doma jsme byli jaksepatří vyjančení,“ usmívá se Zdeněk Hromada. Ve Velichovkách účastníci akce ve stanech přespí a v úterý dopoledne svou techniku předvedou veřejnosti. U pomníčku americké 23. squadrony také položí věnec.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

V úterý asi dvě hodiny po poledni do Velichovek dorazí ještě jeden konvoj americké historické vojenské techniky. Kolona vyrazí z Hořic a organizuje ji Lukáš Kulhánek, který akci Mise Velichovky pravidelně pořádá již od roku 1996. „Mrzí mě, že mi nikdo o druhé akci neřekl. Bylo by slušné zavolat a říct, že dají kytky k pomníku, který jsem zaplatil a ve Velichovkách postavil,“ postěžoval si Kulhánek. Podle Hradce ale nelze obě akce spojovat, protože Kulhánkova kolona je prý směsicí různých džípů a jiné techniky, která neodpovídá záměru přiblížit jízdu co nejvíce tehdejší skutečnosti. 

Americký ozbrojený konvoj vyrazil přes demarkační linii do Velichovek, kde v tamních lázních měl velitel německé armády Střed Schörner své sídlo. Podle některých pramenů se Schörner již v místě nenacházel, avšak americká jednotka zde údajně získala část německého archivu. Schörner prý před spojenci uprchl letadlem do Alp. Velichovky byly osvobozeny až 11. května poté, co se sovětská armáda probila z Polska. Rusové totiž ještě 9. května sváděli v okolí Náchoda s německými jednotkami úporné boje.