Liberec bojuje s korupcí, začne zveřejňovat smlouvy

Liberec - Liberec začne zveřejňovat smlouvy na internetu. Lidi se tak po letech žádostí dozvědí podrobnosti o veřejných zakázkách, za které město utrácí ročně stovky milionů. Právě Liberec získal v minulosti pověst jednoho z nejzkorumpovanějších měst u nás. Zveřejňování smluv to má odčinit. Lidé se díky tomu dozvědí kolik, za co a komu město zaplatí a dozvědí se i podrobnosti. Lidé najdou na internetu znění celých smluv. To dosud chybělo a opozice to léta kritizovala. Cílem je veřejnou kontrolou ušetřit veřejné peníze. Problémem však je, že se na internetu objeví jen nové smlouvy.

Liberec podle smlouvy na provoz veřejného osvětlení jen letos zaplatí firmě Eltodo šedesát čtyři milionů korun. Opozice tvrdí, že zakázka je předražená. Smlouva z roku 2006 ale zůstává neveřejná. Stejně jako jiné starší smlouvy nebo smlouvy městských firem. „Vidím ještě velký prostor v městských společnostech, kde by zefektivnění veřejných zakázek mohlo přinést úspory v řádu desítek milionů korun,“ upozorňuje liberecký zastupitel Jaromír Baxa.  

Ve skříních magistrátu leží tisíce smluv. Jen loni jich město uzavřelo tisíc tři sta. S platností od května začne zveřejňovat na internetu nové smlouvy s dodavateli staveb, služeb a nebo o poskytnutých dotacích. „Zveřejníme smlouvu, zveřejníme případné dodatky a potom se můžeme podívat občanům do očí a říci, že jsme pro transparentnost udělali maximum,“ vysvětluje náměstek liberecké primátorky Jiří Šolc. „Chceme si zažádat i o smlouvy, které město nezveřejní, podle zákona o svobodném přístupu k informacím,“ připomíná Jaromír Baxa. „Musíme si také uvědomit, že se zveřejňováním smluv je spojena velká administrativa a budeme rádi, když to v prvním kroku zvládne radnice,“ říká Jiří Šolc.  

Opozice navrhuje zveřejňovat i faktury, aby bylo jasné, kolik a za co město skutečně dalo. Smlouvy již několik let zveřejňují například Semily a úspory odhadují na miliony korun.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)