Obyvatelé Raspenavy se dočkají nové kanalizace

Raspenava - Raspenavě na Frýdlantsku začaly docházet peníze na výstavbu kanalizace. Třítisícové město vyčerpalo své rezervy na spolufinancování oprav povodňových škod z roku 2010. Díky 25milionovému příspěvku od Libereckého kraje ale nakonec kanalizaci dokončí. Raspenava je jedním z posledních měst v regionu, které vypouští splašky do řeky Smědé.

Kanalizaci budují v Raspenavě už rok. Město si na víc než třísetmilionový projekt dokonce i půjčilo. Přesto ale stále chybělo 25 milionů. Ty nakonec půjdou mimořádně z krajské pokladny. „Nedovedu si představit, že bychom tu stavbu nedokončili, opravdu těch 25 milionů je jako pomoc veliká,“ prohlásil starosta Raspenavy Pavel Lžičař.

Voda tu napáchala po bleskové povodni v srpnu 2010 škody za 270 milionů korun. A právě spolufinancování oprav vyčerpalo všechny rozpočtové rezervy města. „Značná část padla na demolice našich zařízení, například mateřská škola se demolovala někde v hodnotě dvou milionů,“ poznamenal starosta.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Kanalizace se dostaví na konci příštího roku. Mezitím se bude dál pracovat i na odstranění povodňových škod. Na opravy čekají silnice, mosty i koryto Smědé. „Od té povodně je to tady hrozné, ale co můžeme dělat, udělat se to nějak musí,“ řekl jeden z obyvatel Raspenavy.

Váznou hlavně opravy lávek a mostů. Firma, která v soutěži o zakázku neuspěla, se odvolala, a práce už víc než rok stojí.