Pražská paroplavba dnes zahájila novou plavební sezonu

Praha - Pražská paroplavební společnost, která provozuje především výletní plavby na Vltavě v hlavním městě a okolí, dnes oficiálně zahájí 147. sezonu. Při té příležitosti vyjel nejstarší pražský parník Vyšehrad na pravidelnou víkendovou linku Praha–Slapy. Na čtyřicetikilometrovou trasu se vrátil po roční přestávce, kdy se opravovala přehrada ve Vraném.

Osmatřicetikilometrovou vzdálenost z Rašínova nábřeží v Praze po Slapskou přehradu parník absolvoval za čtyři hodiny. Proplul třemi plavebními komorami a kvůli malému manévrovacímu prostoru ve Slapech urazil poslední stovky metrů pozpátku. „Parník Vyšehrad dosahuje rychlosti 19 kilometrů za hodinu. Je to loď a lodě jezdí pomalu, ale je to poměrně slušná cestovní rychlost,“ podotýká Jan Hamza z Pražské paroplavební společnosti.

Podle Ilony Petřinové z Pražské paroplavební společnosti bude kromě linky ke Slapské přehradě letos opět v provozu také plavba do Mělníka. Firma se začátkem sezony posílila nejvytíženější linku, která jezdí z Rašínova nábřeží do zoologické zahrady. Plné jízdné do zoo vyjde stejně jako loni na 150 korun, jízdenka na Slapy stojí o 60 korun více a za výlet do Mělníka zaplatí cestující 490 korun.

Nově společnost nabízí tříhodinové večerní vyjížďky luxusní lodí Lužnice, jejichž součástí je večeře a živá hudba. Vstupenky na tento program nazvaný Sladká Praha jsou k dostání od 1 690 korun.