Pražskými ulicemi běží maratonci, tramvaje musí jinudy

Praha – Ve velký zmatek se dnes změní městská hromadná doprava v Praze. Kvůli Pražskému mezinárodnímu maratonu bude uzavřena část města a tramvaje budou muset jezdit po jiných trasách. Na uzavírky se musí připravit také řidiči a centru se nejlépe zcela vyhnout. Přesné informace o trasách a časech odklonů jednotlivých tramvajových linek lze nalézt na stránkách dopravního podniku.

Postupně se výluky dotknou většiny tramvajových linek, které v Praze jezdí, a také autobusů 176 a 207. S tím, jak se bude běžecký peloton přesunovat, budou se také měnit uzavřená místa. Trasa maratonupovede ze Staroměstského náměstí přes Malou Stranu, Holešovice, Karlín, Staré a Nové Město, Podolí, Smíchov a Staré Město zpět na Staroměstské náměstí. Start je naplánován na devátou hodinu.

Trasa maratonu (zdroj: ČT24)

Proto již kolem deváté budou jezdit odklonem tramvaje na Starém Městě, Malé Straně a v Holešovicích, po půl desáté se odklony dotknou také Karlína i dalších míst na pravém vltavském nábřeží až k Podolí. K běžnému provozu se začnou tramvaje vracet po jedné hodině odpoledne, ve tři už by měly jezdit v řádných trasách. Výjimkou bude linka 17, která bude odkloněna až do čtyř hodin přes Malostranskou. Až do 14:45 budou zcela mimo provoz linky 21 a 91.

Kvůli maratonu zavede dopravní podnik pro obsluhu Podolí náhradní autobusovou dopravu. Linka X-3 pojede od 9:30 do 12:15 v trase Dvorce – Budějovická. Propojí tak prozatímní konečnou tramvají číslo 3, které budou jezdit z Modřan na Dvorce, a metro. Právě metro doporučuje dopravní podnik využívat během maratonu především, protože na rozdíl od povrchových linek se ho nedotknou žádné odklony.