V Plzni-Křimicích hořela hala, hasiči evakuovali 300 lidí

Plzeň - V Plzni-Křimicích hořela velká firemní hala německé společnosti HP Pelzer, která vyrábí součásti pro automobilky. Hasiči museli evakuovat asi 300 lidí. Jeden člověk se nadýchal kouře a museli ho ošetřit záchranáři, uvedla mluvčí hasičů Pavla Jakoubková. Požár podle hasičů mohla způsobit jiskra odlétlá při svařování, předběžná škoda je asi 12 milionů korun. Na místě zasahovalo více než 15 jednotek hasičů.

Protože v objektu jsou i chemické látky, hasiči z chemické laboratoře měřili, zda se do ovzduší neuvolňují toxické látky. „To potvrzeno nebylo, přesto budou občané ve spolupráci s magistrátem informováni o nevhodnosti větrání. Je to čistě z preventivních důvodů,“ uvedla Jakoubková. Další hasiči jsou na řece, kde monitorují, zda se do ní nedostaly škodlivé látky. Zatím nic takového nezjistili.

Na místě ještě před šestou hodinou zůstalo několik jednotek hasičů, kteří dohašují ohniska požáru, ochlazují konstrukci haly a rozebírají střešní konstrukce. Předběžnou škodu vyčíslil ředitel podniku na 12 milionů korun, zachráněné hodnoty na 50 milionů, uvedla Jakoubková. Příčinu požáru budou zkoumat vyšetřovatelé, pravděpodobně ale podle mluvčí hasičů ho způsobila jiskra odlétlá při svařování.

David Havlena živě z Plzně (zdroj: ČT24)

Ve firmě už letos jednou hořelo, v polovině března se tam kvůli závadě na lince vznítil prach uvnitř stroje. Požár zčásti zlikvidovali zaměstnanci ručním hasicím přístrojem, o dohašení se postarali přivolaní hasiči. Oheň tehdy způsobil škodu za přibližně 300 tisíc korun.