Správu Holešovické tržnice převezme město, nájemce hrozí arbitráží

Praha - Nájemce Holešovické tržnice odmítá výpověď od hlavního města. Tvrdí, že je neoprávněná a magistrátní politici prý poškodili jeho investiční záměry. Vedení magistrátu ale na výpovědi trvá kvůli dluhům. O správu tržnice se od ledna 2013 bude starat město.

Plánované revitalizace prodejních prostor a vybudování nových pavilonů se Holešovická tržnice hned tak nedočká. Nájemce, který miliardovou investici sliboval, dostal od hlavního města vyhazov. A nechápe proč. Loni s vedením magistrátu dokonce jednal o snížení nájmu. Na tom, že 109 milionů ročně, je přemrštěná částka, se shodli. „Požadovali jsme realistický nájem. Vždyť třeba sousední výstaviště, které je rozlohou dvakrát větší, platí jen 34 milionů. Navíc podle odhadu, které si tady magistrát objednal, by výše nájemného měla být asi 17 milionů ročně,“ uvedl Doron Maoz, ředitel Delta Center.

Místo dohody hlavní město projekt revitalizace zablokovalo a nájemci společnosti Delta Center dalo vyhazov, a to především kvůli dluhům. „K dnešnímu dni dluh na nájmu činí 211 milionů korun. Na základě stávající smlouvy už dále investovat nemohou, nesmějí a nemají a investice jim nebudou uznány. Proto byl návrh, aby se tato smlouva ukončila,“ uvedla Aleksandra Udženija, radní pro obecní majetek, Magistrát hl. města Prahy.

Radní rozhodli, že správu tržnice od ledna příštího roku převezme hlavní město. Část areálu nabídne Praze 7, která dlouhodobě shání pozemek nebo prostory pro radnici. „Když se vezme, že Úřad městské části obslouží ročně řádově 210 tisíc obyvatel, tak je to zase 210 tisíc obyvatel pro fungování tržnice do plusu,“ uvedl Marek Ječmének, starosta MČ Praha 7. Delta Center trvá na stažení výpovědi a hrozí magistrátním politikům mezinárodní arbitráží.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)