V liberecké nemocnici měří hluk vrtulníků kvůli chystanému heliportu

Liberec – Nemocnice v Liberci chce už letos v létě začít budovat nový heliport přímo v areálu nemocnice. Zatím totiž převáží kriticky zraněné pacienty z letiště na okraji města do nemocnice sanitkami. V těchto dnech probíhají v areálu hlukové zkoušky, nad nemocnicí už proletěl klasický záchranářský vrtulník i těžší policejní stroj. Ještě se čeká na výsledky měření u vojenského vrtulníku.

Nemocnice musí přistávací plochu vybudovat, pokud nechce přijít o traumacentrum, které má akreditaci do roku 2013. Původně měl heliport stát přímo na střeše nemocnice, to by ale vyšlo na 70 milionů korun. Podle nového projektu se má přistávací plocha vybudovat na pilířích nad parkem vedle traumacentra. Toto řešení je sice zhruba o polovinu levnější, zase ale přináší problémy s hlukem. Vrtulníky totiž musí létat níže. 

Kvůli heliportu se musí všechna okna na chirurgické klinice vyměnit za protihluková, uvedl projektový manažer nemocnice Ladislav Dostál. Teď se čeká na výsledky hlukové zkoušky, zda budou nutná i další opatření. „My budeme tlačit investora i projektanta, aby přijali maximální možná opatření,“ uvedl ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta. Snížení hluku je možné např. regulací výšky letu nebo orientací letové dráhy. 

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Zatím přistávají záchranáři s těžce zraněnými pacienty na letišti na okraji Liberce a pacienty pak překládají do sanitek. Díky novému heliportu by se měla doba transportu zkrátit zhruba o dvacet minut: „Když převezeme pacienta kriticky ohroženého na životě, tak je napojen na přístroje, je monitorován, je na řízené ventilaci, a to všechno musíme na letišti vyndat z vrtulníků, přenést do sanitky a se sanitkou přejet přes město,“ objasňuje současné komplikace ředitel liberecké záchranné služby Stanislav Mackovík.