V Lázních Bělohrad začala likvidace jedů z bývalé továrny

Lázně Bělohrad (Jičínsko) - Po letech slibů stát uvolnil skoro 100 milionů korun na likvidaci škodlivin v Lázních Bělohrad. Ohrožují kvalitu pitné vody pro tisíce obyvatel Jičínska. Specializovaná firma se už pustila do likvidace nebezpečných látek. Ekologická zátěž pochází z areálu bývalého státního podniku Narex, který dnes patří firmě Deprag.

Opuštěné a chemikáliemi nasáklé výrobní haly a pod nimi znečištěná zemina - pozůstatek průmyslové výroby ze sedmdesátých a osmdesátých let. Podle Magdaleny Prokešové, zástupkyně odborné firmy, jde především o kontaminace ropnými látkami a chlorovanými uhlovodíky. 

Na likvidaci ekologické zátěže město čekalo od devadesátých let. A nejenom město, ale celé Jičínsko. Chemikálie totiž ohrožují zdroj pitné vody až pro 20 tisíc obyvatel. „To znečištění by mělo velice vážné dopady. Při jednáních na kraji už zvažovali, že by se vyhlásil krizový stav,“ řekl Pavel Šubr, starosta Lázní Bělohrad. „Česká inspekce životního prostředí uložila neprodlené řešení krajně naléhavého stavu,“ uvedl Jakub Haas, mluvčí Ministerstva financí ČR. Po zahájení sanačních prací volalo i vedení slatinných lázní. Obávalo se znečištění zdroje rašeliny.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Státem vybraná a placená firma proto kontaminované haly začala bourat. Zemina pod nimi se musí vytěžit místy až do čtyřmetrové hloubky. „Jak nebezpečný, tak i obyčejný odpad odvážíme na skládky do Lodína,“ dodala Prokešová. Na uvolněných pozemcích by podle náměstka ředitele společnosti Deprag a.s. Miroslava Jarého v budoucnu mohlo být například parkoviště.

Ekologická zátěž by měla být zlikvidována v první polovině příštího roku. Následovat bude tříletý monitoring podzemních vod.