Zoo ve Dvoře Králové přišla o vzácnou pralesní žirafu

Dvůr Králové – Zoologická zahrada ve Dvoře Králové přišla o vzácnou pralesní žirafu okapi. Samec Ahadi ráno vyrazil v dodávce do zoo v Basileji. Zahrada prý o zvíře přišla kvůli sporu s Evropskou asociací zoologických zahrad, která okapi do Dvora Králové před sedmi lety zapůjčila. Navíc hrozí, že zahrada přijde také o samici, která je rovněž zapůjčená.

Mluvčí zoo ve Dvoře Králové Jana Myslivečková sice tvrdí, že se samec Ahadi do Švýcarska vrací po předchozí domluvě. Jenže podle ředitele Evropské asociace zoologických zahrad Michaela Sullivana královédvorská zoo zvířata vrátit musí. Vystoupila totiž z mezinárodní organizace, která chov vzácných druhů řídí. 

Asociace zoologických zahrad královédvorskou zoo kvůli porušování pravidel při chovu zvířat dlouho kritizovala. Zahrada ve Dvoře nakonec v roce 2010 ze sdružení sama vystoupila, aby se vyhnula sankcím. Ještě loni přitom zástupci zahrady i Královéhradeckého kraje tvrdili, že k odvozu zvířat nedojde. „Myslím si, že jsme na dobré cestě k tomu, abychom si ty věci vysvětlili a aby se ten problém nějak vyřešil,“ uvedl loni v červnu hejtman Lubomír Franc (ČSSD). 

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Zahrada prý navíc může přijít také o tři další exempláře pralesní žirafy, které má zapůjčené: „Máme informace o tom, že na podzim by měla odejít i samice, protože v současné době odchovává posledního potomka. A jestli odejde samice, tak je po chovu,“ uvedl Roman Komeda z občanského sdružení Safari Archa. Mluvčí zahrady Jana Myslivečková ale ujišťuje, že bude chov žirafy okapi ve Dvoře pokračovat i nadále.