Samici výra se zpět do přírody vypustit nepodařilo

Uničov - Dnes se nadšenci ze záchranné stanice v Uničově pokusili vypustit do přírody samici výra velkého. Jedná se zřejmě o matku, kterou při lovu srazilo auto. Péči o tento druh neberou ochranáři na lehkou váhu. Na začátku minulého století byl v Česku výr na pokraji vyhynutí. Dnes jich na našem území žije 600 až 900 párů.

Asi pětileté výří samici se manévry vůbec nelíbily. Bránila se při cestě i samotném vypouštění. Obrovský pták ovšem ulétl jen několik metrů. Andrej Csik ze Záchranné stanice Stránské Uničov proto musí znovu zakročit. Zvíře teď poputuje zpět do stanice na desetidenní léčení. „Vypadá to, že bude mít ještě něco se svalem,“ myslí si Andrej Csik.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Lidé ze záchranné stanice se teď pokusí najít hnízdo, aby zjistili, zda je postaráno o mláďata. „Tady v lokalitě jsou tři hnízda, o kterých vím,“ prozradil pracovník záchranné stanice.

V záchranné stanici Stránské v Uničově se ročně postarají o více než 100 ptáků. Místní pracovníci ovšem nabádají lidi, aby nalezená nezraněná zvířata, zejména mláďata, nechávali v přírodě.