Beroun přesune autobusy k nádraží

Beroun – Přesun z vlaku na autobusové nádraží v Berouně už nebude připomínat celodenní výlet. Radnice získalo dotaci na revitalizaci prostoru před nádražím, kde také vznikne nový autobusový terminál. Autobusy a vlaky by měly v Berouně zastavovat vedle sebe od roku 2014, práce začnou příští rok na jaře.

O přemístění autobusové stanice k nádraží se v Berouně hovoří už déle než dvacet let a nový terminál je také zanesen v územním plánu. Dnes jsou obě místa od sebe vzdálena více než kilometr. „Jde o celosvětový trend, kdy se veškerá doprava hromadná i individuální soustředí na jediné místo. Pro obyvatele i návštěvníky města se výrazně zlepší cestování za prací, službami, vzděláním a dalšími aktivitami. Pro město bude mít velký přínos rovněž snížení ekologické zátěže z dopravy,“ uvedla starostka Šárka Endrlová.

Rekonstrukce 22 300 metrů čtverečních před berounským nádražím bude stát 60 milionů korun, přislíbená dotace má být 52milionová. Kromě autobusových zastávek vznikne také nová křižovatka, chodníky, parkoviště pro krátkodobé stání a cyklostezka a připravena je rozsáhlá revitalizace zeleně – vysazení desítek stromů a keřů. Opravou má v dohledné době projít také samotná nádražní budova, kterou potom budou moci využívat lidé cestující vlakem i autobusem.

Protože dnešní autobusové nádraží po vzniku nového terminálu osiří, chce z něj radnice udělat prostor pro volnočasové aktivity a bezplatné parkoviště.