Radnice Panenských Břežan odmítá sklad odpadu poblíž zámku

Panenské Břežany – Soukromá firma Bepra zažádala o povolení zřídit sklad nebezpečných odpadů poblíž zámku Panenské Břežany, který za protektorátu využíval jako svou rezidenci Reinhard Heydrich s rodinou. Město zřízení skladu prozatím nevydalo, už nyní ale tvrdí, že s návrhem nesouhlasí. Hlavním argumentem jsou obavy z úniku škodlivých látek. Povolení nyní posuzuje také Středočeský kraj, který chce ze zámku vytvořit chráněnou památku. Firma mezitím slibuje, že bude s odpadem nakládat podle předpisů a po čase ho odveze jinam.

Středočeský kraj z areálu horního zámku vystěhoval seniory, protože v něm chce vybudovat památník národního odboje. V těsné blízkosti dolního zámku, kde pobýval zastupující říšský protektor Heydrich, teď úředníci zvažují povolit sklad odpadů. Obec ale s tímto návrhem nesouhlasí. „Bojíme se, že tady jsou mimo jaderného odpadu snad všechny nebezpečné látky včetně infekčních. Je to v blízkosti rodinných domků, to znamená, že se tam může šířit infekce i zápach,“ tvrdí starosta Libor Holík.

Firma Bepra, která má pronajatou halu v areálu výzkumného ústavu kovů, vykupuje odpad od strojírenských firem. Jde například o použité obráběcí nástroje, kaly nebo oleje. K práci a uskladnění potřebuje povolení od kraje, který ale zatím váhá. Na rozdíl od města nicméně povolení ke skladování připouští. „Jestliže ten dotčený splní všechny podmínky, tak není důvod, abychom to v rámci správního řízení neudělili,“ tvrdí krajský náměstek pro životní prostředí Miloš Petera.

Zdenka Eva Fojtíková, jednatelka, Bepra:

„Je to skladováno podle předpisů, do půdy to nemůže v žádném případě přijít, protože i když to bude překládáno, tak veškeré podlahy jsou betonové.“

Kraj v současnosti nehodlá ve správním řízení pokračovat, dokud nedostane písemné vyjádření z obce. Ve prospěch odpůrců přitom může hrát i role Národního památkového ústavu. Jeho pracovníci zvažují, že zámek, který je v sousedství plánovaného skladu, vyhlásí kulturní památkou.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)