Klienti Unibonu dostanou své peníze až v červenci

Ostrava - Klienti ostravské záložny Unibon, která před dvěma měsíci přišla o licenci, dostanou své peníze až v červenci. Kampelička má lidem vrátit téměř 2 miliardy korun, tolik peněz ale nemá, a proto je bude muset vyplatit zajišťovací fond. Na peníze čekají zhruba 4 tisíce klientů, převážně z Ostravska.

V Ostravské záložně Unibon úřaduje likvidátor už dva měsíce, lidé si na své peníze ale musí ještě počkat. „Momentálně není možné vyplácet, protože běží výpovědní lhůta na všechny běžné účty, vkladové účty, různé vkladové produkty,“ uvedl likvidátor Petr Knap. Kampelička Unibon měla pobočky kromě Ostravy také v Praze, Brně, Opavě a v Bratislavě. Přes 4 tisíce lidí do ní uložilo celkem téměř 2 miliardy korun. Peníze od lidí záložna půjčila různým firmám, mezi nimi i spřízněným společnostem kolem podnikatele Daneše Zátorského. Část firem ale úvěry nesplácí. „Záložna v ten den, kdy skončí výpovědní lhůty, nebude mít na výplatu vkladů,“ potvrdil Knap.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Nastoupit tak bude muset Fond pojištění vkladů. „Fond může začít vyplácet až poté, co obdrží oznámení od ČNB o platební neschopnosti této družstevní záložny,“ vyjádřila se výkonná ředitelka fondu Renáta Kadlecová. Své peníze tak klienti dostanou nejdříve v červenci. Telefony v záložně vyzvánějí nepřetržitě, většina klientů se ale o své peníze bát nemusí. Ostatním tuzemským záložnám se poměrně daří, alespoň co se týče získávání klientů. Počet členů kampeliček za loňský rok stoupl o 10 tisíc.