Pohádková jeskyně asi zůstane kvůli netopýrům zavřená

Skalice - Místo turistické atrakce bude mít Skalice u České Lípy nejspíš přírodní památku. Obec chtěla otevřít návštěvníkům jeskyni, kde se jako ve filmovém pekle točily pohádky. Krajský úřad ji ale hodlá chránit jako místo výskytu netopýrů. Z plánů by tak sešlo a jeskyně by zůstala zavřená.

Podzemí Skalického vrchu ukrývá rozlehlé sály a desítky metrů chodeb. Dříve se tady těžil pískovec. Obec chtěla přiblížit historii expozicí nebo aspoň pořádat prohlídky. Od natočení pohádek Z pekla štěstí a Peklo s princeznou zájem lidí o jeskyni vzrostl.

Jeskyně není běžně přístupná ani teď. Prohlášení za přírodní památku by ale podle místních znamenalo, že se do ní už nikdo nepodívá. „To je, myslím, škoda. Je to jedna z mála atraktivních záležitostí tady v okolí,“ přemítá starosta Skalice Jiří Löffelmann.

Překážkou je netopýr velký a dalších deset druhů letounů zimujících v jeskyni. Otevření prostor by podle ochránců přírody mohlo podmínky kolonie ohrozit – sledují ji přes 20 let. „Na základě těchto zjištění jsme potvrdili, že se jedná o nejvýznamnější zimovistě na Českolipsku,“ potvrzuje Zdeněk Vitáček z Vlastivědného muzea v České Lípě.

V létě ale netopýři v jeskyni nejsou a obec celoroční zákaz vstupu odmítá. Kraj nesouhlasí. „Jedná se o závazek České republiky zajistit ochranu naturových lokalit,“ argumentuje pro zákaz Kristián Habrda z odboru životního prostředí libereckého krajského úřadu. Podle ochránců přírody i úředníků však mnohem větší problém představuje nestabilita stěn jeskyně. Zabezpečení odhadují na desítky milionů. A i Skalice přiznává, že je nemá.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)