Soud zprostil muže obžaloby z loňského požáru skladu svíček

Brno – Krajský soud v Brně zprostil obžaloby pětatřicetiletého Romana Zabloudila. Loni v květnu měl v Hrušovanech u Brna v opilosti polít benzinem a zapálit novinový stánek, od kterého vzplál sklad svíček. Ze dvou hal zbyly jen obvodové zdi, veškeré uskladněné zboží lehlo popelem. Škoda přesáhla 25 milionů korun. Podle soudu se ale neprokázalo, že čin opravdu spáchal.

Obžalovaný u soudu svoji vinu popřel s tím, že hlavní svědek obžaloby lhal. „Nevěřím jeho výpovědi, lže a chce mě dostat do kriminálu. Stánek byl v dezolátním stavu. Vím, že se tam scházeli mladí, a já jsem se tam taky byl podívat,“ vypověděl Zabloudil před soudem.

Jako hlavní svědek proti němu stál Jiří Kovář, který tvrdil, že k výpovědi byl donucen policií. Znalecký posudek o něm hovoří jako o nevyrovnaném a nespolehlivém člověku s tendencí zkreslovat výpovědi. Svoji výpověď navíc dvakrát změnil. „Máme-li stavět na jediném důkazu (výpověď), pak z našeho pohledu je zdroj informací nevěrohodný. V tomto případě jsou důvodné pochybnosti o vině obžalovaného,“ uzavřel proto soudce.

U soudu vypovídal také další svědek David Dirda, který požár ohlásil. Při výpovědi prohlásil, že Zabloudila potkal, jak jede od požáru. Na Dirdovu otázku, co to hoří, obžalovaný údajně odpověděl, že ho to nezajímá a jde domů. „Zabloudil mi říkal, že občas něco zapálí, třeba popelnici,“ uvedl Dirda. Přesto podle soudu nebyl nalezen dostatek důkazů usvědčujících Zabloudila z činu. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na odvolání.

Obhájce Zdeněk Mach (zdroj: ČT24)

Hořet začalo 22. května 2011 kolem druhé hodiny ráno. Nejprve vzplanula bývalá trafika, plameny ale rychle přeskočily i na vedlejší sklad. Policie zjistila, že se palič před požárem opil a při návratu domů nemohl před restaurací nalézt své jízdní kolo. Místo toho, aby šel domů, se potom vydal k autobusovému nádraží. Zde hořlavinou polil zeď vybydleného stánku s tabákem ve Vodní ulici. Objekt byl však vyroben ze značně hořlavých materiálů. Plameny, které pak vyšlehly, se rychle šířily do okolí a zachvátily i svíčkárnu. Za pachatele Zabloudila označili svědci, kteří jej při podpalování stánku údajně viděli.

Požár skladu svíček v Hrušovanech u Brna (zdroj: ČT24)