Vyhořelý hotel už přijímá objednávky, škoda je stomilionová

Dolní Morava (Orlickoústecko) – Hotel Vista v horském středisku Dolní Morava prochází důkladnou rekonstrukcí po březnovém požáru. Rozestavěná budova částečně vyhořela, příčina však zatím není známa a dosud není k dispozici ani závěrečný účet opravy. Podle majitele však škoda zřejmě dosáhne ke stu milionů korun.

Požár v rozestavěné budově, která však už byla z velké části dokončena a také vybavena, vypukl 30. března. Stále však zůstává mnoho nevyjasněných věcí včetně výše škody. „Škoda se stále zvyšuje, v tuto chvíli se pohybuje mezi 80 až 100 miliony korun,“ uvedl obchodní ředitel střediska Dolní Morava Martin Palán.

Stejně tak není známo, proč vlastně začalo hořet. Oheň se šířil od střechy, která shořela celá. Poničil také 30 vybavených pokojů v horním podlaží a poté se šachtou rozšířil do kuchyně, kterou rovněž zničil. Další škody vznikly při hašení, voda poničila všechna patra – nábytek v pokojích, koberce, vzduchotechniku a rozvody elektroinstalací. Hasiči s ohněm bojovali několik hodin, po dohašení museli rozebrat části ohořelé konstrukce. 

Čtyřhvězdičková Vista se 300 lůžky má podle představ majitelů střediska patřit k nejluxusnějším hotelům v zemi. Jde o poslední část modernizace horského centrav pohoří Králického Sněžníku. V minulých letech vznikly dvě nové sedačkové lanovky a také horská chata.