V Kuníně zbourají historický lihovar

Kunín - Z Kunína na Novojičínsku zmizí historický lihovar. Obec jej kvůli značné zchátralosti nechá v létě zbourat. Z areálu zůstanou pouze rozsáhlé sklepy. Objekt není památkově chráněn, památkáři tak nic nenamítají. Obec by na místě lihovaru chtěla vybudovat vzdělávací centrum. Investora ale zatím nemá.

Kunínský pivovar, od konce 18. století pak lihovar, by za deset let oslavil tři sta let od dokončení. Jenže neoslaví. Zchátralý areál koupila obec před sedmi lety od státu za 400 tisíc korun. Objekty ale nezachránila, naopak se bude bourat. „Náklady na opravy by byly daleko vyšší, než když se objekt zboří a postaví se nový,“ tvrdí starostka Kunína Dagmar Novosadová. Původní pivovar stál v parku u kunínského zámku. Na počátku 18. století jej ale kvůli rozšiřování panského sídla přestěhovali na současné místo. Ve své době vařil v okolí velmi oblíbené pivo. „Během svých studií u hraběnky Walburgy byl ubytován právě v zámeckém pivovaru i František Palacký,“ upozorňuje kastelán zámku Kunín Jaroslav Zezulčík.

Poslední líh zde vyrobili v 60. letech minulého století. Poté areál sloužil jako sociální bydlení. Obec jej uzavřela kvůli zchátralému stavu před třemi lety po povodních. Nájemníky obec přestěhovala, areál ale postupně rozebírají zloději. Po demolici by měly zůstat pouze rozsáhlé sklepy, které původně sloužily pro skladování piva. Nad nimi by pak podle představ radních mělo vyrůst vzdělávací centrum. „Celý pivovar má obrovskou historickou hodnotu, především systém chodeb a ledoven, které se nachází pod zámeckým parkem. Ale samotná budova v dnešní podobě historická už není,“ myslí si kastelán Jaroslav Zezulčík.

„Další objekt vznikne, pokud se nám podaří najít investora, který nám pomůže s financováním a následným využitím tady toho celého vlastně zařízení, protože obec už to sama nezvládne,“ dodává starostka Dagmar Novosadová. Demolice by měla začít o prázdninách, obec na ni dostala přes sedm milionů evropské dotace. Kvůli ochraně systému sklepů bude bourání trvat déle, těžkým strojům totiž bude na nádvoří vjezd zakázán.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)