Za záchranu bývalé léčebny Miramonte vzniklo občanské sdružení

Mariánské Lázně - Bývalí pacienti chtějí zachránit vyhlášenou dětskou léčebnu Miramonte v Mariánských Lázních a založili kvůli tomu občanské sdružení. Lázeňská společnost léčebnu před šesti lety zavřela. Vilu v památkové zóně teď vlastní podnikatelé z ciziny. Dům ale chátrá. Obavy o jeho další osud má i radnice.

Občanské sdružení na záchranu vily založil Radek Plechatý, který do kdysi vyhlášené dětské léčebny Miramonte kvůli zdravotním problémům každý rok jezdil, a to už od svých pěti let. „Chceme, aby z toho byl aspoň lázeňský hotel, takhle to nejde dál,“ řekl Plechatý, zakladatel OS Miramonte a spravedlnost.

Léčba ledvin a močových cest měla v Miramonte 50letou tradici. Dětských pacientů ale ubývalo. Poslední tu byli v roce 2006. Lázeňská společnost vilu prodala a léčbu přestěhovala jinam. Bývalou léčebnu teď vlastní podnikatelé z Kazachstánu. V Česku ale nejsou k zastižení. Na pozemcích okolo léčebny chtějí postavit další bytové domy. Radnice má proto obavy, aby prázdná a chátrají vila v památkové zóně neskončila jako lázně v Kyselce. Občanské sdružení se teď chce pokusit přesvědčit investory, aby s opravou vily začali co nejdříve.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)