V Budějovicích proběhlo setkání rodin s autistickými dětmi

České Budějovice – Setkání rodin s dětmi trpícími autismem uspořádalo jihočeské sdružení APLA. Touto poruchou vývoje je postiženo každé 110. dítě, příčinu lékaři neznají. Výrazně častěji se vyskytuje u chlapců než u dívek a nejdůležitější je včasná diagnóza. Čekací lhůty na vyšetření jsou ale až roční.

Scházejí se čtyřikrát ročně, předávají si zkušenosti i kontakty a seznamují své děti s ostatními. Od normálních rodin jsou na první pohled k nerozeznání. Jejich děti ale trpí jednou z nejvážnějších poruch mentálního vývoje, autismem. Předsedkyně sdružení APLA jižní Čechy Lucie Straková Jirků informovala, že u těchto dětí je narušena složka komunikace, představivosti a sociální interakce. V rámci představivosti je pak narušena hra, dítě si běžně nehraje s hračkami.

Paní Galová odhalila autismus u svého syna až ve 12 letech. Do té doby ho všichni považovali za nevychovaného a ve škole byl terčem šikany. Vedení školy na základě diagnózy změnilo přístup a Láďa dál chodí do třídy s ostatními dětmi. Nepotřebuje ani pomoc asistentky, na rozdíl od pětiletého Bořka. Podezření na autismus přišlo včas a je tak od raného dětství v odborné péči.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Dětí s tímto onemocněním díky rozšiřujícímu se povědomí o něm přibývá. Problémy jsou ale s financováním provozu společností, které o ně pečují. I na podporu aktivit sdružení pečujícího o děti s autismem odstartovala benefiční akce Grand Prix Kachničky 2012. Jedna plastová kachnička stojí 50 korun. Výtěžek prvního ročníku benefice půjde na podporu dětských táborů pro autistické děti a společnosti pro podporu lidí s postižením. Odhaduje se, že v Česku trpí autismem 90 tisíc lidí.