Polsko láká Čechy na levnější benzin

Jesenicko – Díky své poloze šetří na pohonných hmotách například Bílá Voda. Její obyvatelé v Polsku tankují do všech služebních aut. Jezdí na ně i sekačky, křovinořezy nebo traktory. Nejbližší česká čerpací stanice je až v deset kilometrů vzdáleném Javorníku. Do Zlatého Stoku to mají bělovodští jen kilometr a půl. Tankuje tam celá vesnice.

Starosta Bílé Vody Miroslav Kocián informoval, že rozdíl vychází na zhruba 2 až 2,5 koruny na jeden litr benzinu. Většina Čechů platí v Polsku zásadně kartou. „Při placení kartou se bere středový kurz a je to pro nás výhodnější, ještě víc ušetříme,“ říká starosta Kocián.

Barbara Borodenko, která obsluhuje čerpací stanici v Polsku, sdělila, že v Polsku tankují nejen lidé z okolí, ale i z Javorníku či z Jeseníku. Kromě pohonných hmot jezdí lidé z jesenického pohraničí do Polska i pro levnější potraviny. Neodradily je ani nedávné skandály. Někteří míří za nákupy k našim severním sousedům, třebaže bydlí 20 kilometrů od hranic. Kvůli vysoké míře nezaměstnanosti a nízkým výdělkům musí řada z nich velmi šetřit.

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)