Na Písecku lidé vzpomněli na oběti romského holokaustu

Lety (Písecko) - Politické strany by neměly zneužívat vyhrocenou xenofobní situaci mezi Romy a ostatními obyvateli v Česku ve volební kampani. Na dnešním pietním shromáždění v Letech u Písku je k tomu vyzval předseda Strany rovných příležitostí (SRP) a člen Rady vlády pro národnostní menšiny Štefan Tišer. Aktu věnovanému památce romských obětí holokaustu se poblíže místa, kde stál za německé okupace romský sběrný tábor, zúčastnilo asi 200 lidí.

„Občané ČR patřící k romské národnostní menšině permanentně čelí vzrůstající xenofobii a zvyšujícímu se počtu protiromských demonstrací. Bezpečnost romských rodin je konfrontována s projevy hysterické nenávisti podstatné části majoritní společnosti a v poslední době bývají romské rodiny zastrašovány v přímé blízkosti svých domovů,“ řekl Tišer. I dnes požadovali účastníci shromáždění odstranění vepřína, který byl postaven v místě tábora. „Na likvidaci prasečáku nejsou v době ekonomické krize peníze. Do oficiálních jednání s námi nikdo nechce jít,“ řekl místopředseda SRP a předseda Výboru pro odškodnění romského holokaustu v ČR Čeněk Růžička. 

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Ředitel společnosti AGPI Písek Jan Čech, dnes řekl, že s nimi v posledních letech nikdo o likvidaci vepřína nejednal. Poslední jednání se podle něj uskutečnila s někdejší ministryní odpovědnou za problematiku menšin Džamilou Stehlíkovou (SZ), jež byla ve funkci v letech 2007 až 2009. „Ani tehdy nepadla žádná suma,“ uvedl Čech. Odmítl spekulovat, za kolik by byl podnik ochoten vepřín zbourat a postavit nový. Podle Hospodářských novin se suma vyšplhala ze 70 milionů na miliardu. 

Nejmíň 326 Romů zemřelo v koncentračním táboře v Letech

Pietní místo v Letech bylo zpřístupněno v roce 2010. Vznikl tu přírodní amfiteátr a tři dřevěné ubikace. V jedné z nich je stálá expozice přibližující život Romů v táboře. Zrušení vepřína řadil ke svým prioritám bývalý zmocněnec pro lidská práva Michael Kocáb. Vláda v roce 2009 rozhodla, že vepřín na svém místě zůstane.

Koncentračním táborem v Letech za války prošlo na 1 300 Romů, nejmíň 326 jich tam zemřelo. Přes 500 dalších nacisti odvezli do Osvětimi. Vzpomínkové akce se na místě konají již od roku 1995, tehdy památník odhalil prezident Václav Havel. Od té doby také trvá spor zástupců romské obce s jednotlivými vládami o to, jak zajistit důstojnost místa. Památník prošel předloni nákladnou rekonstrukcí. Ke zbourání vepřína se zatím vlády nemají - podle premiéra Petra Nečase na vykoupení a přesun vepřína nejsou peníze.