Krumlovské domy praskají, majitelé hledí k prohloubené řece

Český Krumlov – Zatímco povodně by už neměly Český Krumlov ohrozit, majitelé historických domů si stěžují, že jejich majetek místo toho poničily zemní práce při úpravě koryta. Podle Českého rozhlasu se na domech objevují velké trhliny. Hlavní projektant prací Daniel Vaclík sice zprvu připustil, že by praskliny mohly s protipovodňovými úpravami souviset, dnes však řekl, že poškození způsobily jiné faktory.

Koryto Vltavy v Českém Krumlově se prohloubilo, takže klesla hladina a pro rozlití řeky je potřeba mnohem více vody než v minulosti – a to bez nevzhledných betonových zábran, které by městu zapsanému na seznam světového dědictví UNESCO mohly způsobit velké problémy.

Domy praskají

Nyní se však ukazuje, že ani zvolená metoda nemusí být k cenným památkám příliš šetrná. Přibližně půl roku po prohloubení koryta se začaly ve zdech historických domů objevovat praskliny. Majitelé okamžitě prohlásili za příčinu právě úpravu koryta.

Potíže se vyskytly zejména v ulici Parkán. „Zmapovali jsme šestnáct domů v ulici a praskliny se objevují ve většině z nich,“ řekl Českému rozhlasu majitel historického krumlovského domu a památkář Jiří Bloch. Se znepokojením hledí do Krumlova také představitelé Národního památkového ústavu z Budějovic, podle krajského představitele památkářů Petra Pavelce se mohou vyskytnout i další negativní dopady úprav koryta.

Rozhovor s Daliborem Cardou (zdroj: ČT24)

Projektant spojitost odmítá

Hlavní projektant Daniel Vaclík však souvislost prohloubení koryta a prasklin odmítl. Vznikly podle něj kvůli silným mrazům, které panovaly letos v zimě. Dodal, že řada domů v centru města má základy hluboké pouze 40 až 50 centimetrů. „Elementární stavební poučka však tvrdí, že nezámrzná hloubka při stavbě domu je minimálně 80 centimetrů. Takže i tahle věc může s prasklinami souviset,“ zdůraznil projektant Vaclík.

Projektanta částečně podpořil také krumlovský starosta Dalibor Carda, ačkoli nechce sám posuzovat, zda problémy s úpravou řeky souvisejí. Poukázal ovšem, že praskliny na historických domech vznikaly už dříve. „Vím, že v domech na břehu Vltavy vznikaly trhliny už před povodní v roce 2002,“ poukázal starosta.

Výstavba protipovodňových opatření v Českém Krumlově vyvolává odpor už několik let. Zprvu děsily bagry v řece zejména místní podnikatele, protože z města odpuzovaly vodáky. Později začaly vznikat petice místních obyvatel. V současnosti místní bojují především proti dosazení mobilních stěn.