Nové vedení Františkových Lázní zavádí personální změny

Františkovy Lázně - S razantními personálními změnami začalo vedení Františkových Lázní poté, co se do čela radnice vrátil Ivo Mlátilík (LEV 21). Mění se vedoucí odborů, vedení městské policie, složení komisí a změny chystá město i ve františkolázeňské výtopně. V jejím čele má podle opozice stanout dokonce příbuzná Mlátilíka. Podle staronového starosty chce nové vedení vrátit na místa odborníky, opozice její kroky považuje za skandální.

Mlátilík se do funkce vrátil, když v březnu část zastupitelů za ODS podpořila odvolání starostky Lenky Malkovské (ODS) a místostarosty Františka Šnajdaufa (ALTERNATIVA). Do té doby křehká většina šesti koaličních zastupitelů proti pěti opozičním se rozpadla.

Když v roce 2011 nastoupilo nové vedení města v čele s ODS, dosadila tato strana podle Mlátilíka na významné pozice ve městě své lidi. „Teď logicky chystáme změny i my. Například bývalé vedení nechtělo do komisí pustit zástupce sociální demokracie, i když o to žádali. My jsme otevřeli dveře těm, kteří měli zájem pro město pracovat,“ uvedl Mlátilík.

Nové vedení hodlá zrušit zvukové záznamy z jednání zastupitelů

Podle opozičního zastupitele Šnajdaufa je ale skandální, že se jednatelkou františkolázeňské výtopny má stát neteř starosty Veronika Pupalová. Mlátilík připouští, že Pupalová je ve vzdáleném příbuzenském vztahu. „Ale je těžké v Chebu najít právníka, který by nebyl můj známý nebo kamarád,“ uvedl Mlátilík s tím, že podobné výhrady by opozice mohla mít i k jiným právníkům z okolí. „Dosavadní jednatelka dostala od valné hromady úkol vypovědět právní služby, za které platila výtopna 36 000 korun za každý právní úkon trvající dvě hodiny. Nesplnila to. Je jasné, co musí nastat,“ jmenoval Mlátilík jeden z důvodů navrhované změny jednatele městské společnosti.

Nové vedení navrhuje také zrušit zvukové záznamy ze zastupitelstva. Zdůvodňuje to tím, že to žádný zákon nenařizuje a pořizování záznamů koliduje se zákonem na ochranu osobních údajů. A město údajně nemá personální a technické vybavení na „vypípávání“ záznamu.

Mlátilík a jeho Sdružení místních, za které kandidoval, vedlo radnici v minulém volebním období. Podle opozice město sice investovalo, ale tak, že se zadlužilo na roky dopředu. Mlátilík zase tvrdí, že před měsícem převzal město po roce a půl nekompetentních rozhodnutí koalice ODS a ALTERNATIVY.