V Praze ubylo aut, MHD ale neposílila

Praha – Méně aut projelo loni pražskými ulicemi. Objem automobilové dopravy meziročně klesl o 1,2 procenta, snížil se zejména počet nákladních vozidel projíždějících městem, kterých bylo loni o 3 procenta méně než v roce předchozím. Osobních aut bylo o procento méně. Vyplývá to z ročenky pražské dopravy, kterou vydala Technická správa komunikací. Úbytek se však neprojevil na počtu cestujících v městské hromadné dopravě.

Příčin úbytku aut v pražských ulicích je mnoho, zejména ekonomická krize, která ovlivnila nákladní dopravu, ale také postupně rostoucí ceny benzinu a také otevření nového úseku Pražského okruhu, který částečně městem neprochází, a uzavřením západního úseku Jižní spojky nákladní dopravě. TSK nepředpokládá, že by se letos situace výrazně změnila. „Předpokládáme zachování současného stavu,“ uvedl náměstek ředitele TSK Ladislav Pivec.

Počet aut v Praze se meziročně snížil poprvé od roku 1990. „Dopravní výkony od roku 1990 strmě rostly. Byť je pokles o jedno procento, je to zajímavý jev,“ podotkl náměstek Pivec. I přes zaznamenaný pokles však pražské ulice rozhodně nezejí prázdnotou. Kromě osobních aut je zatěžují zejména nákladní vozidla, kterých denně městem jezdí přes 40 tisíc, z toho polovina jsou těžká nákladní auta s hmotností nad 10 tun.

Nižšímu nájezdu navíc neodpovídá další zvýšení počtu aut, která Pražané loni nově zaregistrovali. Podle TSK vzrostl počet registrovaných osobních automobilů v Praze o 23 tisíc na 722 tisíc.

Úbytek automobilů v ulicích se navíc neprojevil v městské hromadné dopravě. „Snížila se celková mobilita, lidé méně cestují,“ shrnul Ladislav Pivec. Deník E15 dnes upozornil naopak na úbytek cestujících v pražské MHD, loni – tedy v roce, kdy MHD výrazně zdražila – cestovalo meziročně o 100 milionů lidí méně.

TSK měří dopravní výkony na pražských komunikacích od 70. let minulého století. Od roku 1990 zaznamenala trvalý růst, který se zastavil až loni. V roce 2010 najela auta v Praze 22,2 milionu kilometrů, v roce 2011 výkony klesly na 21,93 milionu kilometrů. Došlo tak k zhruba jednoprocentnímu meziročnímu poklesu.