Na Klatovsku řádí zloději, zaměřují se na litinové kříže

Chanovice (Klatovsko) - Na Klatovsku začaly v posledních týdnech mizet litinové kříže z kamenných podstavců podél cest, hlavně v okolí Pačejova a Chanovic. Scénář je vždy stejný -  zloději kříž utrhnou celý, nebo jej urazí a na místě zůstane jen pahýl. Situaci teď řeší policie.

Chanovice, Nádraží Pačejov, Strážovice, Defurovy Lažany. Na cestách, které propojují tyto vesnice, stály litinové kříže umístěné na opracovaných kamenných podstavcích desítky let. Nejméně pět jich ale v posledních týdnech někdo buď ukradl, nebo poničil. Kvůli zmizení litinových křížů na policii už leží trestní oznámení na neznámého pachatele. „V rámci šetření jednotlivých případů policisté kontrolují i výkupny kovu, zda zde pachatelé odcizené věci neprodali,“ uvedla Dana Ladmanová, mluvčí Policie ČR, Klatovy.

Na Pačejovsku a Chanovicku se ale zloději zaměřili i na jiné věci než jen na kříže podél cest. Na začátku května z opuštěného zámku v Defurových Lažanech někdo ukradl ciferník ze zámeckých hodin a dřevěná vstupní vrata. „Není vyloučeno, že na Horažovicko dojíždějí pachatelé i ze sousedních okresů, to znamená z Plzně jihu ze Strakonicka i Prachaticka,“ dodala Ladmanová.

Zloději na Chanovicku se ale nezaměřují jen na drobnosti. Letos byly kompletně vykradeny i rekreační objekty a to včetně nábytku a kamen.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)