V Mikulčicích vyrůstá nové archeologické centrum

Mikulčice - Stavba nového archeologického centra začala v Mikulčicích na Hodonínsku. Původní budova, ve které vědci pracovali od roku 1954, shořela celá před pěti lety. Výzkum od té doby probíhá jen v provizorních podmínkách. Už letos by se ale archeologové měli konečně nastěhovat do nového a modernějšího pracoviště.

Konstrukce složená ze stavebních buněk - už pět let je jediným zázemím archeologů na Mikulčickém nalezišti. Do provizorních kanceláří zatéká a někde dokonce musí sloupy podpírat strop, aby se nepropadl. „Celá budova je zajímavá tím, že v létě tu je asi 50 stupňů a v zimě je tu kolem 10 a v těchto podmínkách musíme pracovat,“ řekl Marian Mazuch, archeolog.

V provizorních depozitářích jsou ale uloženy i kosti, šperky nebo keramika z 9. století. Tedy z doby Velkomoravské říše. „Tyto podmínky jsou samozřejmě katastrofální a nejsou hodné těchto nálezů,“ dodal Mazuch.

Reportáž Barbory Telferové a Barbory Lukšové (zdroj: ČT24)

Provizorní podmínky by archeologům měly skončit na podzim. Nová základna pro výzkum se už staví na samém okraji mikulčického naleziště. Ještě letos by se tam všechny cenné nálezy měly přestěhovat. Stavba vyjde na více než 90 milionů korun. „Mělo by jít o pracoviště, které bude aspirovat na mezinárodní dosah výzkumu, které bude střediskem Velké Moravy. Bude to pracoviště, které bude poskytovat svými laboratořemi, depozitáři, dobré podmínky pro mezinárodní interdisciplinární výzkum,“ řekl Lubomír Poláček vedoucí mikulčického výzkumu.

Slovanské hradiště v Mikulčicích patří k nejrozsáhlejším v zemi. Archeologický výzkum tu probíhá od 50. let minulého století. Za tu dobu se archeologům podařilo odkrýt torza velkomoravských kostelů, desítky hrobů či hradeb. Proto lokalita usiluje o zapsání na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.