Zájem o tábory klesá, rodiče na ně nemají peníze

Jihlava - Letní tábory finišují s nábory dětí. Jenže zájem je menší a může za to hlavně finanční situace rodin. Ty často nemají čtyři tisíce na týdenní pobyt. Někteří pořadatelé táborů kvůli tomu krátí turnusy.

Lenka Derflová pořádá letní tábory skupiny Kamarád už 25 let. Dětem věnuje všechen volný čas. Letos má ale problém, je málo zájemců. „Máme kapacitu 56 dětí, letos jsme to snížili na 40 a udělali jsme týdenní pobyty. Protože když máme více sourozenců, není tolik peněz,“ říká Derflová.

Problém s naplněností letních táborů je i kvůli poklesu dětí. Takzvané silné ročníky už z táborového věku odrostly. Znovu zapojit se je ale snaží například v příměstských i letních táborech v Domě dětí a mládeže v Jihlavě. „Z těch nejstarších se postupně stávají instruktoři a z některých i vedoucí,“ popisuje ředitel Domu dětí a mládeže Vilibald Prokop.

S naplněností letos problémy nemají, ze 14 turnusů je už osm obsazených a další ze dvou třetin. Rodiče požadují po pořadatelích táborů tradici, spolehlivost a záruku. Ne všichni si ale můžou tábor pro dítě dovolit. A zaměstnavatelé většinou už na rekreace dětí nepřispívají. „Trošku problém je letos u dětí mezi 10 až 15 lety. Tam rodiče váhají a budou tábory platit až těsně před prázdninami,“ říká Jan Burda z Rady dětí a mládeže.

Při výběru letního tábora by lidé měli dodržet desatero podmínek a podle nich si pak vybrat nejvhodnější pobyt pro své děti. Právě Vysočině se čtyřmi stovkami táborů patří celorepublikově druhé místo v počtu pořádaných táborů. Prvenství drží jižní Čechy.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)