Tramvajová trať na Nové Sady může vzniknout, dostala dotaci

Olomouc – Stavbě tramvajové trati na olomoucké sídliště Nové Sady už nic nebrání – zejména ne nedostatek peněz, město totiž získalo dotaci 225 milionů z programu švýcarsko-české spolupráce. Vedení města přiznalo, že bez dotace by stavba byla ohrožena, protože by město možná vůbec nedalo dohromady dost peněz.

Stavba tramvajové trati Tržnice – Nové Sady bude stát 370 milionů korun, dotace tedy pokryje 60 procent nákladů. Příznivou zprávu ze Švýcarska dostala olomoucká radnice včera. „Je to nejdůležitější bod na cestě k vybudování tramvajové trati, bez úspěchu v dotačním řízení bychom mnohem hůře hledali prostředky na její realizaci,“ zdůraznil primátor Martin Novotný.

Zbylé náklady městu částečně pokryje soukromý investor. Staví totiž v Olomouci multifunkční centrum s obchody a kancelářemi Šantovka, kterou má nová trať také obsloužit.

Především má ale nová tramvajová trať zajistit lepší dopravní obslužnost sídliště Nové Sady. Oproti autobusům, které sídliště s centrem spojují dnes, nabídnou tramvaje vyšší kapacitu. Radnice navíc poukazuje na vyšší ekologičnost kolejových vozidel.

Plánované vedení tramvajové trati se však nelíbí olomoucké pobočce Hnutí Duha, mimo jiné proto, že navržená trasa počítá s vybudováním nové křižovatky ve frekventované Velkomoravské ulici. Podle hnutí to způsobí zpomalení dopravy na vnitřním silničním okruhu Olomouce, čímž se zvýší hlučnost v lokalitě.