Nad novým ústeckým kampusem visí otazník

Ústí nad Labem - Budoucnost projektu nového kampusu ústecké univerzity Jana Evangelisty Purkyně je nejistá. Památkáři se totiž přiklonili ke stanovisku historiků a architektů. Ti jsou přesvědčeni, že bývalá porodnice by měla být prohlášena za kulturní památku. Vedení univerzity tvrdí, že pokud se tak stane, může se stavba celého areálu zastavit. O tom, jestli budova je, nebo není památka, rozhodne ministerstvo kultury. Řízení ale zatím nezačalo.

Buldozery a bagry se zatím budově bývalé ústecké porodnice vyhýbají a zastánci zachování historické budovy jsou spokojeni. Vedení univerzity ale trne. „Pro nás mohou být ty průtahy naprosto zničující,“ upozorňuje kvestorka univerzity Jana Janáková.

Podle ústeckých památkářů jde o cennou moderní architekturu, kterou je třeba zachovat. „Je to v duchu německého expresionismu. Stavba se stala do určité míry vzorem,“ upozorňuje Petr Hrubý z Národního památkového ústavu.

Budova bývalé ústecké porodnice
Zdroj: ČT24

Stavba by podle jejich zastánců měla být zachována také proto, že Ústí je kvůli bombardování a nesmyslným demolicím na památky chudé. Podle ústecké univerzity peníze, které má, stačí jen na demolici a novou budovu. Stará porodnice by ale škole nevyhovovala ani po nákladné rekonstrukci. „Pro naši školu je výhodnější postavit novou budovu,“ potvrzuje děkan přírodovědecké fakulty Jaroslav Pavlík.

Ústečtí historici to vidí jinak. Nelze preferovat jen to nejsnadnější řešení. „Za nějakých sto let se nás nikdo nebude ptát, jestli se kampus zdržel o rok, když se nám podařilo zachovat historickou stavbu,“ myslí si historik Martin Krsek.

Vizualizace ústeckého kampusu
Zdroj: ČT24

Památkáři připouštějí, že univerzita může starou porodnici zbourat hned teď, dokud nezačne řízení o jejím prohlášení za památku. Tak se ale škola zachovat nechce.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)