Starostovi hrozí 10 let za zpronevěru, majetek obce je v exekuci

Troskotovice – Policie vyšetřuje starostu zadlužených Troskotovic na Brněnsku. Michal Ordoš vedl městys deset let. Kvůli finančním problémům je teď vyhlášená exekuce na obecní majetek. Přestože kontroly ministerstva vnitra i krajského úřadu našly v hospodaření a správě obecního majetku závažná pochybení, zastupitelstvo stojí za starostou a výzvy opozice k jeho odvolání odmítá.

Závažné chyby v hospodaření obce Troskotovice odhalil již několikátý krajský audit. Ten poslední dokonce starosta odmítl podepsat. Úředníci z hejtmanství v něm jasně píší, že obec zcela běžně porušuje zákony a vyhlášky týkající se účetnictví a opakovaně nenapravuje chyby, na něž byla upozorněna. Běžně překročuje několikanásobně limit obecní pokladny, který je schválen vlastním zastupitelstvem a běžně zadává milionové zakázky bez výběrových řízení. Na řadu transakcí nemá fakltury.

Starosta podle kontrolorů také falšoval zápisy zastupitelstev, na která se dovolával například při prodeji obecních pozemků. Obec má navíc až pět let staré dluhy. Dluží přitom hned několika stavebním firmám.

Na nedostatky obecního hospodaření dlouhodobě upozorňovalo její zastupitele například i ministerstvo vnitra. Bez odezvy. Spolupracovat s Ordošem už odmítla i obec Litobratřice, která spolu s Troskotovicemi a Vlasaticemi chtěla budovat čistírnu odpadních vod. Jenže starosta Ordoš nedodržel smlouvu a nezaplatil stejně jako zbylé dvě obce po 650 tisících korunách, za něž se měl vypracovat projekt.

Na problematické finanční poměry obce upozornila zastupitelka Hana Kovaříková
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Žena, která na věc upozornila veřejnost, nově zvolená zastupitelka Hana Kovaříková, se dočkala od místních pouze dalších urážek. Po odvysílání reportáže v České televizi jí někdo poničil auto. „Sokolu bylo například odsouhlaseno 100 tisíc korun, vyplaceno bylo 200 tisíc. Z jakého důvodu, to se bohužel nedozvíme, protože nám odmítá dát jakékoli podklady,“ uvedla Kovaříková.

Hospodářská kriminálka viní starostu z vystavování fiktivních faktur, na které si nechal z obecní kasy vyplatit přes milion korun. Nejenže tak zřejmě zpronevěřil peníze, ale jako veřejný činitel zneužil svoji pravomoc, za což mu podle policie hrozí 10 let vězení.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)