Braunův barokní Betlém se zbavuje mechů a lišejníků

Kuks (Trutnovsko) - Vzácné barokní sochy od Matyáše Brauna v lesích nedaleko Kuksu se zřejmě konečně dočkají záchrany; tým restaurátorů začal s čištěním takzvaného Betléma. Sochy z počátku 18. století jsou evropským unikátem, zároveň ale patří mezi památky velmi ohrožené. Roku 2000 se Betlém dostal mezi 100 nejohroženějších památek světa.

Pod vrstvou mechů a lišejníků nebyl barokní reliéf téměř k rozeznání. Jedná se přitom o dílo, které nemá v Evropě obdoby. „Nesmírně vysoká umělecká kvalita, neobyčejně originální koncept a vytvoření monumentálních sochařských děl do rostlé skály… To se prakticky nikde nevidí,“ upozorňuje na výjimečně kvality sousoší historik umění Jiří Kaše.

Sochy v minulosti nejvíce poničili lidé, v pomalé destrukci navíc pokračuje příroda. „Největším problémem je vysoká vlhkost. Důsledkem jsou pak porosty mechu, lišejníku a řas. Některé organismy mohou ten kámen porušovat,“ říká chemik Petr Kotlík.

Historici, restaurátoři, geologové i biologové nyní společně hledají způsob, jak kámen očistit a chátrání zastavit nebo alespoň výrazně zpomalit. O tom, jak dílo chránit (a jestli vůbec), se odborníci přou už skoro sedmdesát let. Někteří památkáři si totiž stále myslí, že by bylo nejlepší ponechat sochy přírodě napospas.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)