Za napadení režiséra Bintera půjde policista zřejmě k soudu

Zlín - Případ režiséra Tomáše Bintera, kterého měl údajně koncem ledna ve Zlíně zbít příslušník Policie České republiky, zřejmě bude mít soudní dohru. Vyšetřování teď dokončila Generální inspekce bezpečnostních sborů a nad podezřelým policistou visí obžaloba státního zástupce.

Informace ze strany inspekce jsou jen velmi stručné. „Policistovi bylo ve zkráceném přípravném řízení sděleno podezření z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby,“ uvedla mluvčí inspekce Radka Sandorová. Neupřesnila, čeho konkrétně se měl policista dopustit.

Je ale zjevné, že inspekce potvrdila pochybení na straně zlínské policie a tím i věrohodnost slov údajně napadeného režiséra Bintera. Případ si převzal brněnský státní zástupce, který by teď měl vypracovat obžalobu na podezřelého policistu. Toho policie na základě Binterových stížností postavila mimo službu. „Jsem rád, že orgány postupují korektně. Jak to celé dopadne, o tom ať rozhodne nezávislý soud,“ okomentoval zprávu Tomáš Binter. Dodal, že bude zřejmě požadovat odškodné, zatím ale nechtěl spekulovat o jeho výši.

Režisér s přáteli odmítali opustit bar po zavírací době

Tomáš Binter na konci ledna natáčel ve Zlíně svůj film s pracovním názvem Stokrát nic. Večer si s přáteli zašel do baru. Tam se prý ohradili proti tomu, když barmanka chtěla zavírat. „Rozhodli jsme se to bojkotovat. Nebyl to ale žádný konflikt. Ona nám řekla, že jestli neodejdeme, zavolá policii,“ uvedl. Hlídka přijela a po Binterovi a jeho společníkovi chtěla doklady totožnosti. Policisté vyzvali muže, aby odešli. Oba s tím prý souhlasili, ale chtěli vrátit občanské průkazy. Policisté jim ale údajně řekli, že je dostanou až později.

Když Binter poté zavolal na linku 158, spoutali údajně jej i kolegu. Po kontrole v nemocnici oba odvezli na policejní služebnu. „Dostal jsem několik ran. Nevím, jak dlouho to trvalo, ale podle mě asi dlouho. Bití a urážky,“ popisoval Binter s tím, že nakonec oba muže policie odvezla na záchytku. „Byl jsem celou dobu spoutaný, doteď mám jednu ruku částečně necitlivou a druhou vůbec. Když mi sundali brýle, zprvu jsem vůbec neviděl, až po nějaké době,“ doplnil Binter, který pak vše ohlásil policii. Česká televize zná totožnost údajného útočníka - policista byl v minulosti oceněný za záchranu lidských životů. Brněnský státní zástupce teď na něho chystá obžalobu.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)