Hrad Helfštýn bude okupovat festival vojenské historie

Přerov – Třetí ročník jednoho z největších festivalů zbraní a vojenské historie se letos bude konat na přerovském Hradu Helfštýn. Již tento víkend divákům ukáže podrobný vývoj českého i moravského vojenství od antiky až po první světovou válku. Akce se zúčastní na dvě stě účinkujících.

Program víkendového festivalu je opravdu bohatý. Mezi vystupujícími budou např. keltští bojovníci, mušketýři, Vikingové, žoldnéři i obyčejná řadová pěchota. Na návštěvníky dále čeká i četnický sbor z první republiky nebo další špičkové vojenské spolky jako třeba šermíři, kteří navíc příchozí provedou celou minulostí. 

Příjemným zpestřením letoška bude i prezentace sboru Valašských portášů. Organizátoři se nechali slyšet, že jsou tito strážci hranic a pořádku neodmyslitelnou součástí našeho vojenství. 

Mimo bojových jednotek ale příznivce historie potěší i dobová hudba, na níž zatančí tanečníci středověkých a renesančních tanců. Na nádvoří se budou prohánět kejklíři a pro ty nejmenší jsou přichystané i nejrůznější tematické hry. 

Valašští portáši
Zdroj: ČT24/Portasi.cz

Silnější žaludky se budou moci přiučit práci vojenského lékaře francouzské armády z období napoleonských válek. A pro ty nejotrlejší je tady k nahlédnutí zrekonstruovaná katovna s podrobným výkladem o tehdejších nemilosrdných mučících praktikách. 

„Akce je tak ojedinělá, že jsme udělali výjimku a hrad jsme pro návštěvníky otevřeli i mimo zavírací hodiny. Bude to ojedinělá atmosféra,“ podotkl kastelán hradu Jan Lauro.

Festival má na svědomí olomoucká skupina historického šermu Adorea. Její příslušníky si často najímají i filmové štáby - naposledy členové Adorey účinkovali ve filmech Tristan a Isolda či Bathory.