Kraj dotace na opravy zámku v Buštěhradu zatím nezískal

Buštěhrad - Úřad regionální rady, který přiděluje evropské dotace, zatím nedal Středočeskému kraji peníze na rekonstrukci zámku v Buštěhradu za bezmála 215 milionů korun. Úředníci teprve začali s hodnocením projektu a zatím jej neschválili. Vyplynulo to z vyjádření ředitele úřadu Tomáše Novotného. Hejtman David Rath (ČSSD) byl podle policejního spisu zatčen právě kvůli rekonstrukci zámku, protože údajně zakázku ovlivnil.

Rath v březnu uvedl, že kraj vybral firmu, která zámek opraví. Výběrové řízení však tehdy podle něj ještě museli zkontrolovat úředníci regionálního operačního programu. „Projekt nám byl předložen a hodnocení je v úplně prvotním stadiu,“ uvedl dnes Novotný.

Podle něj úředníci zatím projekt neschválili a o přidělení dotace teprve budou rozhodovat. Kvůli kauze kolem Ratha prý také vyjednávají s ministerstvem financí a ministerstvem pro místní rozvoj. „V kontextu té situace k tomu bude nutné přihlédnout,“ poznamenal Novotný.

Oprava zámku má stát víc jak 200 milionů, tendr vyhrála Konstruktiva Branko

Z usnesení krajské rady zveřejněného na internetu vyplývá, že se do výběrového řízení přihlásily čtyři firmy, které v nabídce na opravy uvedly částky od 214,7 do 217,3 milionu korun. Rada pak vybrala nejlevnější nabídku, kterou podala pražská společnost Konstruktiva Branko. Šéf této firmy Pavel Drážďanský podle médií rovněž patří mezi zatčené v souvislosti s obviněním Ratha.

Hejtmanství chce mít v zámku multifunkční centrum pro pořádání plesů, koncertů nebo výstav a vytvořit tam taneční a konferenční sál se salonky. Ve zbývajících prostorách by mělo být muzeum Oty Pavla a restaurace. Rath často projekt přirovnával k tomu, že Kladensko získá prostory odpovídající úrovní pražskému Žofínu.

Kraj vlastní tuto kulturní památku od roku 2010, kdy o tom rozhodli zastupitelé. Buštěhradský zámek byl vybudován v barokním slohu na přelomu 16. a 17. století. Od druhé poloviny 18. století přestal být užíván jako šlechtické sídlo a prostory se proměnily ve vojenskou nemocnici nebo útočiště vojáků německého Wehrmachtu. Po roce 1989 zámek koupili podnikatelé, kteří tam chtěli postavit hotelový komplex. To se však nikdy nestalo a zámek chátral. V dražbě ho později získala obec, která ale na opravu nemá peníze.