V pražské MHD budou nové jízdenky, hůře falšovatelné a levnější na výrobu

Praha – Jízdenky v pražské městské hromadné dopravě budou levnější. Na nižší ceny se však nemohou těšit cestující, nýbrž jen městský dopravní podnik, který v minulosti platil za výrobu jízdenek obzvlášť vysoké částky. Především však má být nový typ jízdenek hůře padělatelný, bude mít nové bezpečnostní prvky – například hologram, QR kód, průsek či speciální chemické barvy.

Nové jízdenky nechal Dopravní podnik hl. m. Prahy vytisknout ve Státní tiskárně cenin, definitivně se tak rozkmotřil s firmou Neograph, která loni sama přiznala, že je výroba předražená. Podle Magdaleny Češkové, vedoucí ekonomického úseku dopravního podniku, je nová objednávka o třetinu levnější. Část peněz by navíc mohl dopravní podnik dostat zpět, protože na zadní stranu jízdenek začne tisknout reklamu.

Jejich prostřednictvím chce dopravce snížit počet padělků. „V minulosti jsme zaznamenali občasné případy falšování jízdenek, které snižovaly příjmy dopravního podniku, a proto jsme se rozhodli na jízdenkách zavést nové bezpečnostní prvky, které odpovídají evropským standardům,“ uvedla Magdalena Češková.

  • Nová jízdenka DPP zdroj: DPP
  • Nová jízdenka DPP zdroj: DPP

Nových lístků zatím má dopravní podnik 21 milionů. Jejich výroba má pokračovat i nadále, firma ale hledá dlouhodobého dodavatele. „Od nové otevřené veřejné zakázky očekáváme možnost dosažení výhodnějších cen, což je zcela v souladu s naší novou strategií hledání vnitřních úspor a zvyšování naší efektivity,“ uvedl ředitel dopravního podniku Vladimír Lich.

Ačkoli mají staré jízdenky z pražské MHD vymizet, zatím bude dopravní podnik staré i nové lístky uznávat současně.