Dům v Jablonném podpálila žhářka

Jablonné v Podještědí - Obytný dům v Jablonném v Podještědí na Liberecku, který museli v noci na úterý 8. května kvůli ohni evakuovat hasiči, byl podpálen úmyslně. Policisté zadrželi třiatřicetiletou ženu, která se k založení požáru přiznala. Byla obviněna a hrozí jí až osm let vězení.

Z hořícího domu na náměstí Míru hasiči evakuovali více než desítku nájemníků. Dva obyvatelé museli být ošetřeni, protože se nadýchali kouře. Při pádu ze žebříku se navíc zranil i jeden ze zasahujících hasičů.

Obviněná žena pochází z Českolipska. K činu ji údajně vedl psychický stav. „Požár úmyslně založila v domě proto, že byla v depresi,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Baláková. Podle policie tím ale ohrozila životy a zdraví lidí, a proto ji obvinili z obecného ohrožení. „Její trestní stíhání probíhá na svobodě,“ doplnila mluvčí.

Na náměstí v Jablonném hořelo i o několik dní dříve. Ve středu 2. května plameny zachvátily památkově chráněný dům U Salvatora z 18. století. Penzion s restaurací začal hořet krátce před 16:30 a osmi jednotkám trvalo téměř dvě hodiny, než se jim oheň podařilo lokalizovat. Zničen byl krov i mansardová střecha. Majitel škodu odhadl na deset milionů korun.