Sérii leteckých nehod chtějí záchranáři ukončit tematickým cvičením

České Budějovice – Po dvou leteckých nehodách na Českobudějovicku, kdy zahynuli dva lidé, zaměřili jihočeští záchranáři pozornost tímto směrem. Aby dokázali předcházet dalším podobným úmrtím, soustředili se při svém posledním cvičení právě na zásah u havarovaného letadla.

„Havarované“ letadlo tentokrát nalezli hasiči v lese nedaleko Poněšic. V okolí vraku leželi zranění cestující. Záchranáři si vyzkoušeli nejenom péči o ně, ale například také jejich záchranu ze skalnatého svahu. Vše stihli v hodinovém limitu. Cvičení se zúčastnili i zaměstnanci budějovického letiště. „Letištní předpisy nám určují, abychom jednou za rok vykonali takové cvičení,“ poukázala mluvčí aeroportu Martina Vodičková.

Jihočeští záchranáři mají s podobnými zásahy čerstvé zkušenosti – v minulých dvou týdnech spadly v kraji hned dva spoje. Minulé úterý se zřítil letoun do hosínského rybníka, kde dobrovolníci dostali pilota na břeh, toto pondělí spadl v Českých Budějovicích vrtulník, při nehodě zahynuli dva lidé.

Tematickým cvičením by záchranné složky chtěly „leteckou sérii“ ukončit. „Doufám, že dnešní cvičení tuto černou sérii uzavře,“ shrnul ředitel hasičského sboru Lubomír Bureš.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)