Důl na kraji města – plány těžařů se nelíbí Greenpeace

Most – Do sousedství obyvatel mostecké čtvrti Čepirohy se možná brzy nastěhují rypadla. Těžební společnost Czech Coal se rozhodla po dvaceti letech obnovit těžbu uhlí v opuštěné oblasti, kterou už rekultivovala. Nic jí v tom nebrání, s těžbou v Čepirohách počítá územní plán i těžební limity. Těžbu podpořila také radnice a smířeni s ní jsou i obyvatelé postižené čtvrti. Zabránit příchodu rypadel se přesto chce pokusit sdružení Greenpeace, které podalo žalobu.

Těžit uhlí budou pracovníci Czech Coal v místech, kde v minulých letech vytvořili jezírka, remízky a pole. Firma tvrdí, že rekultivaci vždy považovala za dočasnou. Podotýká, že těžba není v rozporu s žádným úředním nařízením. „Těžba v časti slatinské výsypky není žádnou novinkou ani utajovanou informací,“ podotkla mluvčí Czech Coal Gabriela Sáričková.

Obyvatelé čtvrti nejsou z rozhodnutí těžařů nadšeni, ale současně je většina z nich smířena s tím, že se jim zhorší životní prostředí. „Lidé potřebují práci, potřebujeme energii – tak nevím,“ nastínila svůj pohled na návrat rypadel obyvatelka Čepiroh.

Ostatně případné stížnosti obyvatel by nejspíš zůstaly oslyšeny. Mostecká radnice je na straně těžařů, šetření vlivů budoucí těžby na životní prostředí dopadlo podle radních velmi dobře. „Nevidím žádný důvod, proč by se nad tím měl kdokoli pozastavovat,“ shrnula proto primátorská náměstkyně Hana Jeníčková.

Jediným, kdo se proti povrchovému dolu na kraji města postavil, je Greenpeace. „Těžba se přiblíží na 500 metrů k okraji Mostu, což je velmi nepříjemné,“ poukázal Jan Rovenský ze sdružení. Czech Coal sice ujišťuje, že budou splněny všechny ekologické limity, podle Greenpeace se ale hladina hluku a prachu na kraji Čepiroh podstatně zvýší. I kvůli tomu napadli vydané povolení k těžbě u soudu a vyzývají Mostečany, aby se k nim připojili.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)