Vršovický zámeček přišel o svou věž

Praha - V rámci rozsáhlé rekonstrukce Vršovického zámečku v Praze 10 neujde obnově ani věž ze 40. let 18. století, kterou dnes z vrcholu objektu sňali stavaři. Vedení radnice očekávalo, že uvnitř věže by se podle zvyku mohlo ukrývat poselství z přelomu 19. a 20. století dalším generacím, věž byla ale prázdná. Zpět na vrchol dominanty pražských Vršovic se z restaurátorské dílny vrátí do dvou měsíců. Zámeček by se měl v budoucnu stát domovem pro seniory, z původního projektu hotelu sešlo.

Ve věži nic nebylo, radnice ale své poselství vloží

Sejmutí věže se v ranních hodinách zúčastnil i starosta Prahy 10 Milan Richter (ODS), který doufal, že báň věže bude ukrývat nějaké historické dokumenty či jiné dobové artefakty. Žádného poselství z minulých dob se ale nedočkal. Jeho radnice prý ale vzkaz příštím generacím do vrcholu zámečku vloží. „Rádi bychom požádali naše občany, aby nám sdělili své nápady, co bychom do věžičky při její zpětné instalaci měli umístit,“ uvedl Richter.

Vršovický zámeček, bývalé sídlo radnice desáté městské části, by měl v budoucnu sloužit jako domov pro seniory se sedmdesátkou lůžek. V přízemí objektu z roku 1843 vznikne nová obřadní síň. Z původního historického objektu stavaři zachovají jen obvodové zdi a průčelí. Celý interiér bude přestavěn, v zadní části zámku vznikne zcela nový trakt.

Vršovický zámeček, přezdívaný též Rangherka, stojí na místě původní Štočkovské vinice. Roku 1776 se ve Vršovicích usadil italský obchodník s hedvábím Josef Rangheri, který se zasadil o pěstování morušovníku v Praze. Po roce 1842 tu jeho syn Jiří nechal vystavět honosnou dvoupatrovou budovu s hranolovými věžemi, která sloužila pro výrobu hedvábí. V sousedství pak vznikl morušový sad. Rodu Rangherů areál patřil do roku 1882, kdy ho koupila obec Vršovice.

  • Oprava Vršovického zámečku autor: Kamaryt Michal, zdroj: ČTK
  • Starosta Prahy 10 Milan Richter autor: Kamaryt Michal, zdroj: ČTK

Přestože tomu aktuální stav zámečku nenasvědčuje, radnice očekává, že bude objekt zkolaudován už v prosinci letošního roku. „Ještě pak budeme muset dovybavit interiér, zařídit pokoje. Na jaře příštího roku by se ale sem už mohli stěhovat první klienti,“ odhaduje Richter. Přestavba radnici přijde na zhruba čtvrt miliardy korun.

Vydáno pod