Jičínští úředníci se musí odstěhovat ze státní budovy

Jičín - Město Jičín musí ke konci roku opustit státní budovu bývalého okresního úřadu v Havlíčkově ulici. V tamních pronajatých prostorách je 66 úředníků. Kanceláře městských úředníků chce obsadit finanční úřad. Radnice nyní musí rychle najít řešení, kam úředníky, vyřizující například občanské průkazy, pasy či evidenci vozidel, umístí. Řekl to dnes tajemník radnice Peter Bareš.

Původně radnice předpokládala, že své úředníky z objektu v Havlíčkově ulici přestěhuje do budovy zvané Aris. Tento objekt město koupilo v roce 2008 od soukromého vlastníka za 45 milionů korun, z nichž přes čtyřicet milionů korun zaplatila státní dotace. Přichystanou rekonstrukci Arisu pro potřeby úřadu však zastupitelé kvůli úsporám zastavili, když na ni v letošním rozpočtu nedali žádné peníze. 

Město už přitom při koupi Arisu vědělo, že se finanční úřad přesune do Havlíčkovy ulice. Nyní sídlí v zámku, který patří městu. „Finanční úřad se chce nyní přesunout do svého objektu a naplnit tak původní záměr. Již nás vyzvali, abychom se ke konci roku z Havlíčkovy ulice odstěhovali,“ řekl Bareš. Vyřešení situace bude přímo na zastupitelích, protože město po rozpadu koalice nemá od začátku dubna funkční radu. „Chystá se k tomu schůzka politických stran. Nejjednodušším řešením by bylo pokračování rekonstrukce Arisu,“ uvedl Bareš. 

Město uvažuje o přestěhování úředníků do Arisu

Zatím město do Arisu po částečných opravách v lednu 2011 přestěhovalo odbory životního prostředí, kultury a cestovního ruchu. Na pokračování rekonstrukce za osmnáct milionů korun bez DPH už má město vybranou firmu. Podle Bareše by vše mohlo stát výrazně méně, kdyby se udělaly jen nejnutnější opravy. Domnívá se, že by stačilo, aby zastupitelé uvolnili alespoň 12 milionů korun. „Nejjednodušší způsob je najít na to prostředky a do rekonstrukce jít urychleně,“ myslí si rovněž místostarosta města Josef Dvořák. Starosta nyní svolává schůzku politických stran, aby projednaly další postup. Zastupitele chce přesvědčit k souhlasu s investicí, kterou původně odmítli.

V Havlíčkově ulici má městský úřad odbory správních agend, školství, památkové péče, dopravy, odbor sociální a silniční úřad. Hlavní sídlo úřadu a vedení radnice je v budově města na Žižkově náměstí. Po přestěhování úředníků do Arisu by mělo město všechny úředníky ve dvou vlastních objektech. Stěhování městských úředníků z Havlíčkovy ulice na zámek do kanceláří po finančním úřadu není podle Bareše řešením. Zámek není pro úřad vhodný, například nemá bezbariérový přístup.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)