V Pardubicích otevřela Apatyka, obsluhují zde postižení

Pardubice - Poprvé dnes mohli návštěvníci usednout v kavárně Apatyka na Pernštýnském náměstí v Pardubicích, kde obsluhují také mentálně postižení lidé. V prvním patře renesančního domu ji zřídily Sociální služby města Pardubic (SSMP). Pro vybraných 12 klientů Denního stacionáře Slunečnice je práce vítaným zpestřením jejich dne.

„Měli o to obrovský zájem. Střídají se tu dva dopoledne a jeden odpoledne. Obsluhovat více hodin je pro ně příliš únavné,“ uvedla pracovnice kavárny Martina Mudrochová, která je zaměstnankyní SSMP.

Pavel Brabenec a Tomáš Kurdi v číšnických stejnokrojích měli dnes dopoledne na starosti roznášku objednaných nápojů a jídel i sběr použitého nádobí, které také myli. Objednávku hostů i placení obstarává profesionální personál.

Prostory kavárny prošly nedávno celkovou rekonstrukcí. Působivé prostředí s historickými klenbami dotváří pohodlné fotely a hudba. Sortimentem je podnik srovnatelný s jinými. Podává se káva, švýcarská zmrzlina či originální zákusky a pečivo. K dispozici je wi-fi připojení i možnost půjčit si ke kávě noviny a časopisy.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

„Nechceme konkurovat zavedeným kavárnám. Jde nám především o to, aby se naši klienti cítili užiteční,“ uvedl ředitel SSMP Petr Krejčí. Apatyce hodně pomohli v začátcích sponzoři. Poskytli technologie téměř výhradně zdarma a vybavili jí některým nábytkem a surovinami. Podle Krejčího by kavárna v budoucnu nemusela být prodělečná.

V Pardubicích už několik let funguje také kavárna Výměník. Zřídilo ji sdružení Společnost pro duševní zdraví a zaměstnává v ní lidi s duševními nemocemi.