Třída 17. listopadu v Olomouci je uzavřena, objížďky ucpány

Olomouc – Na třídě 17. listopadu v Olomouci začala oprava tramvajové trati v předpolí mostu přes Mlýnský potok. Odkloněna je z vytížené tepny nejenom tramvajová, ale i automobilová doprava, v okolí uzavřeného úseku se tak ve špičce tvoří kolony. Uzavírka potrvá zhruba týden, městský dopravní podnik zaplatí za rekonstrukci přes milion korun.

Tramvajová trať na třídě 17. listopadu má podloží narušené vodou. Zjistil to dopravní podnik, když pátral po důvodu, proč se mu nedaleko mostu přes Mlýnský potok propadly koleje. „Je potřeba úsek co nejdříve opravit. Pokud bychom včas neprovedli opravu, došlo by v extrému ke zlomení koleje,“ poukázala tiskový mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Magdalena Kopřivová.

Nutná oprava začala dnes. Zhruba třináctimetrový úsek silnice dělníci nejprve odfrézovali, potom speciální bagry rozbily vozovku. Následovat bude snesení kolejí, zasypání propadlého podloží, jeho zpevnění a opětovné položení trati. Nakonec přijde na řadu nový povrch tak, aby se celý prostor srovnal.

Zatímco dělníci pracovali v uzavřené třídě 17. listopadu, na objízdných trasách se ve špičce vytvořily dlouhé kolony. Někteří řidiči navíc nerespektovali dopravní značení, zasáhnout proto musela policie. „Řidiči musí respektovat dopravní značení,“ varoval policejní mluvčí Josef Bednařík.

Podle mluvčí magistrátu Jany Doleželové je nutné rozkopat společně s kolejištěm i sousední vozovku. „Pokud by se rekonstruovala pouze trať, vzniklo vy konfliktní místo s rozdílnou výškou tratě a komunikace asi 15 až 20 centimetrů, což by mohlo způsobit problém řidičům,“ shrnula. Primátor Martin Novotný dodal, že bylo potřeba rekonstrukci neodkládat. „Mohl by vzniknout daleko větší problém,“ poznamenal.

Opravy třidy 17. listopadu by měly skončit příští týden v úterý.