Požár havířovského domu přiotrávil šest lidí, jeden je v kritickém stavu

Havířov – Šest lidí včetně dvou dětí skončilo v péči lékařů po požáru obytného domu v Havířově, jeden muž je v kritickém stavu. Všichni se nadýchali zplodin. Požár vypukl uprostřed noci a ohrozil spící obyvatele dvou bytů. Událostí se zabývá policie. Existuje podezření, že požár někdo úmyslně založil. Je možné, že někdo zapálil dveře jednoho z bytů. Policie proto žádá případné svědky, aby se přihlásili.

K hořícímu domu vyjeli havířovští hasiči dvě hodiny po půlnoci. Oheň ohrožoval dva byty. „Hořela předsíň bytu ve druhém patře. Hasiči v dýchacích přístrojích museli rozbít dveře, aby se dostali do bytu. Zevnitř vynesli nebo vyvedli dvě dospělé osoby a dítě,“ řekl mluvčí hasičů Petr Kůdela. Další tři lidi hasiči evakuovali z bytu o patro výše.

O evakuované lidi se postarali zdravotníci. Stav pěti z nich nebyl vážný, přesto skončili v nemocnici. „Jejich stav klasifikovali záchranáři jako lehký či středně těžký,“ upřesnil mluvčí záchranky Lukáš Humpl. Šlo o dva čtyřleté chlapce a tři dospělé ve věku od 33 do 75 let.

Dalšího jednašedesátiletého muže však hasiči našli na pokraji smrti. „Byl přiotráven zplodinami hoření a vynesen z hořícího bytu již v bezvědomí. Selhávalo dýchání a také srdeční činnost,“ popsal mluvčí.

Příčina požáru zatím není známa, případem se zabývá i policie. „Komisař zahájil trestní řízení pro podezření ze spáchání zločinu obecného ohrožení, kde zákon vymezuje trest odnětí svobody v rozmezí od dvou do osmi let,“ řekla mluvčí policistů Zlatuše Viačková. „V případě, že dnes kolem 02:00 v městské části Podlesí, v ulici 17. listopadu, si někdo všiml podezřelé osoby nebo osob, ať neprodleně kontaktujte policii,“ dodala. Škoda, kterou požár způsobil, se pohybuje kolem 150 tisíc korun.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)